Matkabloggari haastaa suositun Airbnb-majoituksen eettisyyden

Inka Khanjin mukaan ensi kesän trendejä ovat matkailun vastuullisuus sekä Balkanin uudet kohteet kuten Albania ja Montenegro.

Ensi kesälle matkavinkeistä bloggari Inka Khanji tuo esille matkailun vastuullisuuden, ekologisuuden sekä eettisyyden.

– Kestävä matkailu on asia, mikä kannattaa ehdottomasti pitää mielessä matkoja suunnitellessa. Olen itse todella innoissaan siitä, että tästä puhutaan nyt paljon. Tämä on asia, johon olen yrittänyt kiinnittää huomiota siitä saakka, kun aloitin matkailun.

Majoitusta miettiessä kannattaa yrittää välttää suuria kansainvälisiä hotelliketjuja ja suosia mielummin paikallisia vaihtoehtoja.

Suureen suosioon nousseesta Airbnb:stä on helppo ajatella, että se on kestävä vaihtoehto, kun tuetaan suoraan paikallisia. Joissain kaupungeissa, kuten Barcelonassa, Airbnb-bisnes on kuitenkin nostanut paikallisten kotien vuokria.

– Barcelonassa itse boikotoisin airbnb:tä. Valitsisin Green Key -sertifikaatin saaneen hotellin tai hostellin, jonka arvot vaikuttavat siltä, että niillä on puhtaat jauhot pussissa, Khanji toteaa.

Sertifikaatin saadakseen yrityksellä tulee olla kirjallisena ympäristöpolitiikka ja -tavoitteet sekä näihin liittyvä toimintasuunnitelma. Green Key -merkintä tarkistetaan ja kriteerit yritykselle lisääntyvät vuosittain.

Matkustaessa kannattaa suosia suoria lentoja, jolloin lentämisen aiheuttamat hiilidioksidi päästöt ovat pienempiä kuin välilaskullisissa lennoissa.

Maitse matkustaminen on myös vaihtoehto, jota on hyvä harkita. Varsinkin jos lomamatka suuntautuu esimerkiksi Keski-Eurooppaan niin matkan voi taittaa lentokoneen sijaan junalla tai bussilla. Interrail-kortti on varsinkin nuorille edullinen ja ekologinen vaihtoehto.

– Junalla matkustaessa voi kikkailla vielä niin, että yöpyy junissa. Siinä säästää jonkin verran. Ja onhan se vielä elämyskin, painottaa Khanji.

Mikäli lentäminen on ainoa vaihtoehto matkustaa, päästöjä saa kompensoitua lahjoittamalla esimerkiksi hiilipörssiin tai luonnonsuojelujärjestöille. Lyhyiden viikonloppumatkojen sijasta lomat kannattaa keskittää samaan ajankohtaan ja matkustaa pidempiä aikoja kerralla.

– Lontoon viikonloppureissun sijaan kannattaa esimerkiksi lentää Lontooseen ja reilata vaikka Nizzaan ja lentää sieltä takaisin. Yhden edestakaisen lennon aikana kannattaa siis tehdä mahdollisimman pitkä reissu, vinkkaa Khanji.

– Jo kiinnostus kestävästä matkailun on askel oikeaan suuntaan lisää vastuullisuutta.

 

Inka Khanji ei pidä yksin matkustamisesta vaan kaipaa usein seuraa matkoilleen. (Kuva: Annabella Kiviniemi, Inka Khanjin kotialbumi)

Albaniasta uusi hittikohde?

Ensi kesän uusien hittikohteiden ykköseksi Khanji nostaa Albanian, joka jo viime vuonna teki tuloaan matkatoimistojen tarjontaan.

Varsinkin omatoimimatkailijalle maa on melko haastavasti saavutettavissa, sillä suoria lentoja sinne ei vielä lennetä.  Tiranaan lentäminen tuo myös omat haasteensa, jos halajaa eteläosien rantakohteisiin kuten Sarandëën tai Dhërminiin. Matka niihin kestää maan pääkaupungista 4-5 tuntia.

– Uskon, että Albania tulee räjähtämään ensi kesänä. Hintataso on siellä suomalaisittain aivan fantastinen yhdistettynä hyvään palvelutarjontaan. Maasta löytyy hyviä hotelleja ja mahtavia rantoja, toteaa Khanji.

Hän tuo esille myös Albanian pohjoisen naapurin, Montenegron. Maa on noussut jo useamman vuoden ajan yhä suositummaksi kohteeksi.

– Montenegro nousee tänä kesänä varmasti huimasti paljon enemmän, koska Norwegian avaa lentoyhteyden Tivatin ja Helsingin välille. Siitä tulee ensimmäinen suora yhteys Suomesta Montenegroon, kertoo Khanji.

– Albania ja Montenegro. Siinä on varmaankin ne kaksi tärkeintä kesän uutuuskohdetta. Balkanilta varsinkin Kroatia on ollut pitkään suosiossa, mutta nyt myös muut kohteet alkavat saavuttaa sitä.

Kaupunkikohteista matkabloggari mainitsee vielä Liettuan Vilnan sekä Kaunaksen, jotka ovat edullisia ja joihin on helppo matkustaa niin lentäen kuin maitse.

– Ne ovat molemmat lähellä, mutta hieman kauempana kuin esimerkiksi Latvia, joka on monille ehkä tutumpi. Kun Latviasta siirrytään etelään, siellä on myös yleensä hieman lämpimämpää, toteaa Khanji.

 

Inka Khanji uskoo, että Dhërminin hulppeat rannat houkuttelevat matkailijoita. Suomalaisiin Albaniassa ei kuitenkaan törmää vielä sankoin joukoin. (Kuva: Inka Khanjin kotialbumi)

Matkabloggari

Inka Khanji on 31-vuotias Helsingissä asuva omatoimimatkailija.

Hän kirjoittaa suosittua Archie gone Lebanon -blogia.

Khanjin innostus matkailuun alkoi hänen ollessa vaihdossa Itävallassa alkuvuodesta 2009.

Matkablogin hän aloitti saman vuoden syksyllä.