Metsäalan opiskelu korkeakouluissa kiinnosti viime vuotta vähemmän

Hakijamäärät laskivat Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa sekä Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Metsätieteen opintoihin Helsingin yliopistossa haki kevään yhteishaussa 383 henkilöä. Viime vuonna metsätieteitä haki opiskelemaan 470 henkilöä. Hakijamäärä laski 18,5 prosenttia eli lähes viidenneksen.

– Tämä oli yllätys koulutusohjelman johdolle. Toki viimevuotinen hakijamäärä oli merkittävä parannus vuoteen 2022, jolloin hakijoita oli 402. Nyt palattiin vuoden 2021 tasolle, jolloin oli 358 hakijaa, kertoo Helsingin yliopiston metsätieteen kandiohjelman johtaja Risto Kasanen sähköpostitse.

Kasasen mukaan epävarmoina aikoina generalistien kouluttajat häviävät hakijamäärissä ja selkeästi ammatteihin valmistavat hakukohteet keräävät hakijoita. Kasanen pitää myös mahdollisena, että yleinen ilmapiiri ja polarisoitunut metsäkeskustelu vaikuttavat metsätieteen suosioon.

Metsätiedettä voi opiskella Helsingin yliopiston lisäksi Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa, jossa hakijamäärä laski 15,2 prosenttia.

Myös ammattikorkeakouluissa voi opiskella metsäalaa. Esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) metsätalousinsinöörin koulutusohjelman hakijamäärä laski viime vuodesta 5,1 prosenttia.

Metsätieteen opintojen aloituspaikkoja on Helsingin yliopistossa 68 ja Itä-Suomen yliopistossa 45. Hämeen ammattikorkeakoulun metsätalousinsinöörin koulutusohjelmaan valitaan 55 opiskelijaa.