Pääkaupunkiseudulle rakentuu hiljalleen pesäpalloilmiö

Helsingin kaupunki ja pesäpalloseurat panostavat lajin kehitykseen pääkaupunkiseudulla. Haasteena harrastajamäärien kasvulle ovat lajien välinen kilpailu, pitkät matkat kentille ja valmentajien vähyys.

Helsingin kaupunki on ottanut ”hyvän kopin” naisten pesäpallojoukkueen noususta Superpesikseen, sanoo Roihu ry:n seurasihteeri Sirpa Karvonen.

– Kaupunki otti nopealla aikataululla huomioon, että nyt on tarve uudelle kentälle, hän toteaa.

Uuden nurmikentän valmistaminen alkoi jo kuukauden kuluttua Superpesiskarsinnan voitosta. Vanha kenttä ja sen ympäristö eivät täyttäneet Pesäpalloliiton vaatimuksia Superpesistason kentälle. Puutteita löytyi pitkä lista, joista suurimpia olivat katsomon kapasiteetin puute, wc-tilojen vähäisyys ja kentän kunto. Kenttä edustaa myös koko kaupunkia, sillä Superpesistä televisioidaan.

Vielä Ykköspesistä pelatessa edustusjoukkue Roihuttarien katsojaluvut pyörivät 150 tienoilla per ottelu. Superpesiksen myötä katsojamäärät ovat nousseet noin 400:aan.

 

Ihmiset katsomassa pesäpalloa

Roihuvuoren uusi katsomo tarjoaa hyvät puitteet pesisfaneille.

Nuorten ja lasten liikunnalla paljon mahdollisuuksia

Pääkaupunkiseudun suuri väestömäärä ja kaupungin panostus nuorten liikuntaharrastuksiin tarjoavat hyviä lähtökohtia lajin lisäämiseen. Lisäksi seuran talviharjoittelupaikat ovat valtakunnallisesti erittäin hyvät. Pelaajat pääsevät harjoittelemaan niin koulujen saleihin kuin Myllypuron Pallomyllyn kokonaiselle kentälle.

Karvonen kertoo Roihun palkanneen ensimmäisen junioripäällikön. Hän vastaa esimerkiksi koulupesiksestä, jonka avulla on vuosittain kerätty lisää nuoria harrastajia. Helsingissä on pulaa harrastajista, mutta Karvonen uskoo junioripäällikön muuttavan tilannetta.

Harrastuksien välinen kilpailu on haaste pienemmille lajeille

Monella Helsinkiä pienemmällä paikkakunnalla ja kaupungilla on enemmän pesäpallon harrastajia. Yhteensä Helsingissä on noin 400 harrastajaa, kun Roihun lisäksi lasketaan mukaan Helsingin toinen pesäpalloseura Puna-Mustat. Saman verran harrastajia löytyy Hyvinkäältä ja Kempeleestä, jotka ovat paljon pienempiä paikkakuntia.

Helsingissä on arviolta 800 eri urheiluseuraa, joissa harrastetaan jopa sataa eri lajia. Tämän vuoksi pienemmät lajit hukkuvat suureen harrastuskirjoon helposti.

Pesäpallokenttiä koko kaupungista löytyy vain neljä, mikä luo kesäkaudelle haasteita. Harjoittelu on vakiintunut tiettyihin paikkoihin, mutta se nostaa haasteeksi pitkät välimatkat kaupungin sisällä etenkin julkisella liikenteellä matkustaville. Lasten kuljettaminen kentälle jää vanhempien vastuulle, eikä kaikilla ole siihen aikaa tai resursseja.

Roihu on koko pääkaupunkiseudun ainoa seura, jolla on joukkue Suomensarjaa korkeammalla. Tämä on johtanut siihen, että pääkaupunkiseudulta on vaikea löytää pesäpallovalmentajia, mikä ei houkuttele uusia harrastajia.