Nuorten pääsy vaikuttamaan valtuustossa voi olla vaikeaa ja nuorten ehdokkaiden osuus kuntavaaleissa on pieni.
Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuoden 2021 kuntavaaleissa noin 10 prosenttia ehdokkaista oli alle 30-vuotiaita. Nuorten on vaikeampi saada ääniä kuin vanhemmilla ehdokkailla, ja kokeneemmilla poliitikoilla on laajemmat verkostot ja vakiintuneempi äänestäjäkunta, kun taas nuoret joutuvat rakentamaan näkyvyytensä, kertovat nuorisoala ry:n haastattelemat ehdokkaat.
Näin on kokenut myös esimerkiksi 360 mediaan haastateltu 25-vuotias Espoon kuntavaaleissa ehdolla oleva Maria Saita (vihr.)
— Nuoret on aliedustettu ryhmä poliittisessa päätöksenteossa, jonka takia nuorempana asioita pitää ehkä tietyllä tavalla tuoda esille aina vahvemmin ja kovemmalla äänellä, sanoo Saita.
2022 kunnallisalan kehittämissäätiön tietojen mukaan kampanjointi ehdokkaan on resurssikysymys. Nuorilla ehdokkailla ei välttämättä ole samanlaisia taloudellisia mahdollisuuksia kuin pitkään mukana olleilla poliitikoilla.
Maria Saita näkee, etteivät nuoret pääse ylipäätään kiinni tietoon paikallisesta päätöksenteosta.
— Tietoa ei ole nuorille saatavilla tarpeeksi siitä, mitä ne päätöksentekoelimet tekevät.
Maria Saita uskoo, että koulutuksen lisääminen, nuorisovaltuustojen roolin vahvistaminen ja matalan kynnyksen osallistumismahdollisuudet voivat auttaa lisäämään nuorten osallisuutta päätöksenteossa politiikassa.