Häirintään on vaikea puuttua musiikkialalla keikkatyön lisääntyessä

Teos­ton teet­tä­män tut­ki­muk­sen mu­kaan musiik­kia­lal­la yh­den­ver­tai­suus on me­nos­sa pa­rem­paan suun­taan, mutta suu­rin osa ei vie­lä­kään ra­por­toi ko­ke­maan­sa syr­jin­tää.

Musiik­kia­lan jär­jes­töt ovat jul­kais­seet yh­den­ver­tai­suus­ba­ro­met­rin, jonka mu­kaan tasa-arvon ko­ke­mus alal­la ke­hit­tyy hi­taas­ti po­si­tii­vi­seen suun­taan. Lähes kol­man­nes vas­taa­jis­ta on kui­ten­kin ko­ke­nut syr­jin­tää tai epä­asial­lis­ta koh­te­lua vii­mei­sen vuo­den ai­ka­na.

Lähes kaksi kol­mas­osaa ei vie­lä­kään ra­por­toi ko­ke­maan­sa syr­jin­tää. Suu­rin syy on se, ettei ole so­pi­vaa tahoa, jolle asias­ta voisi il­moit­taa.

– Harva ra­por­toi häi­rin­näs­tä, kun ei ole esi­mies­tä, jolle il­moit­taa, sanoo Teos­ton vies­tin­tä- ja yh­teis­kun­ta­suh­de­joh­ta­ja Vappu Aura.

Musiik­kia­lal­la toi­mi­vis­ta nel­jän­nes ovat yrit­tä­jiä ja kol­man­nes free­lance­rei­ta.

Jul­ki­nen kes­kus­te­lu on paras lääke

Ky­se­lys­tä käy ilmi, että epä­asial­li­nen kom­men­toin­ti tai ”vit­sit” ovat li­sään­ty­neet. Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan tyy­pil­li­sin häi­rin­tä työ­elä­mäs­sä il­me­nee juuri epä­mu­ka­vi­na kat­sei­na, asiat­to­mi­na vit­sei­nä ja louk­kaa­vi­na huo­mau­tuk­si­na.

– Eri­tyi­ses­ti täl­lai­nen ”läpän heit­to” menee yk­si­lö­ta­sol­le, johon on vai­kea puut­tua tee­sein ja lin­jauk­sin, ar­vioi Aura.

Tut­ki­muk­ses­sa yh­den­ver­tai­suut­ta edis­tä­vis­tä toi­men­pi­teis­tä tär­keim­mäk­si nousee­kin jul­ki­nen kes­kus­te­lu, tie­toi­suu­den li­sää­mi­nen ja roh­keat esi­ku­vat. Esi­mer­kik­si vuon­na 2021 esil­le nous­sut #punks­too-kam­pan­ja pal­jas­ti suo­ma­lai­sis­sa punk-pii­reis­sä ta­pah­tu­vaa sek­su­aa­lis­ta häi­rin­tää.