Naamiaisliike luopuu alkuperäiskansoja esittävistä asuista

Juhlamaailman linjaus liittyy kulttuurisesta omimisesta käytyyn kriittiseen keskusteluun. Monilla naamiaiskaupoilla on edelleen myynnissä laaja valikoima intiaaniaiheisia pukuja.

Naamiaisasuliike Juhlamaailma kertoo luopuvansa kokonaan alkuperäiskansoja esittävistä asuista.

– Olemme seuranneet keskustelua ja pohtineet, että juuri nämä asut viestivät väärällä tavoin. Tarkistimme linjaamme jo viime vuonna, kertoo Juhlamaailman ostopäällikkö Lotta Launo.

Ahtaat stereotypiat heikentävät vähemmistöjen asemaa

Reetta Humalajoki toimii tutkijatohtorina Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksessa.

Vaikka intiaaniteemaisten asujen kritiikki keskittyy usein kulttuurisen omimisen ympärille, Humalajoen näkemyksen mukaan suurin ongelma saattaa kuitenkin olla asujen luoma stereotyyppinen kuva vähemmistöistä.

– Asujen luomat typistetyt stereotypiat vaikuttavat haitallisesti siihen, miten eri kansoja nähdään maailmalla. Sitä kautta se vaikuttaa myös heidän kansainväliseen asemaansa.

Tapa jolla, maailmalla luodaan mielikuvaa esimerkiksi ”seksikkäistä intiaanineidoista”, luo suuren ristiriidan vähemmistöjen todellisuuteen nähden.

Humalajoen mukaan on tärkeää, että valtaväestö alkaa herätä kulttuurisen omimisen ja naamiaisasujen ongelmiin, joista alkuperäiskansat ovat puhuneet jo pitkään.

Lapsuuden intiaanileikkien häpeäminen ei ole tarpeen, mutta aika on nykyään toinen.

– Maailma ja asiat muuttuvat. Ottamalla asioista selvää voi oppia virheistä ja siirtyä eteenpäin.

Kriittinen keskustelu on näkynyt tuotteiden kysynnässä

Uutista varten pyydettiin sähköpostitse kommenttia aiheeseen liittyen neljältä suurelta naamiaisliikkeeltä. Kahdelta yritykseltä vastausta ei tullut lainkaan.

Karnevaalikauppa Aprillin valikoimasta löytyy edelleen intiaaniteemaisia asuja, mutta omistaja Markku Purho kertoo yrityksen seuranneen julkisuudessa käytyä keskustelua. Keskustelun vaikutus on huomattu kysynnässä.

– Kysyntää kuvaa hyvin se, että tänä vuonna olemme myyneet halloweeniksi vain yhden intiaaniasun.

Verkkokauppojen valikoimien perusteella naamiaisliikkeistä suuri osa ei ole kritiikistä huolimatta vielä päätynyt luopumaan alkuperäiskansoihin liittyvistä asuista.

Kulttuurisella omimisella tarkoitetaan toiselle kulttuurille tärkeän esineistön tai symboliikan lainaamista luvatta ja ymmärtämättä sen oikeaa merkitystä. Ongelma syntyy erityisesti silloin kun valtakulttuuri lainaa vähemmistökulttuurilta.
• Kaikki lainaaminen ei ole kulttuurista omimista.