Puhujana kehittyy pelkästään puhumalla

Toastmasters on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka ajatuksena on opettaa puheiden pitämistä ja johtajuustaitoja yksittäisten klubien kautta. Maailmalla klubeja on ollut jo lähes 100 vuotta, mutta Suomessa vasta vajaat 15 vuotta. Valtaosa kerhoista on englanniksi, mutta Suomesta löytyy klubit myös suomeksi ja espanjaksi.

”Parasta tapaamisissa ovat ystävälliset ihmiset ja ilmapiiri. Jokaista kannustetaan ja kaikki motivoivat toisiaan. Täällä on positiivinen energia”, kertoo Toastmasters Helsingin klubin koulutuksesta vastaava hallituksen jäsen Adam Adam.

Palautetta annetaan paljon

Toastmasters -tapaaminen on pitkälti samanlainen ympäri maailmaa. Siihen kuuluvat aloitus, roolit, esivalmistellut puheet, tauko, improvisoidut puheet, arviointi ja lopetus. Jokaisella kokouksella on myös teema ja päivän sana, jota pitää yrittää käyttää oman puheensa joukossa.

Kaikille taputetaan ja jokainen antaa palautetta puhujille. ”Lapuissa on positiivista ja rakentavaa palautetta”, kertoo Adam jokaiselta saatavista henkilökohtaisista palautteista.

Lappupalautteen lisäksi jokaiselle esivalmistellulle puheelle on ennalta valikoitu oma arvioija, mikä on yksi klubin toimintamalleista. Tämä henkilö kertoo luokan edessä, kuinka puhuja suoriutui ja missä voitaisiin vielä parantaa. Kaikista löytyy jotain parannettavaa, kuten äänenpaino, tahti, elehtiminen, tauot, sujuvuus, sanavalinnat ja tilankäyttö.


Tapaamisessa saat päivän aikataulun ja arvostelupohjan.

Etsivä löytää

Useimmat löytävät ryhmän googlaamalla, sillä Toastmasters ei juuri mainosta.

”Klubit ja jäsenet saavat itse päättää, kuinka paljon he mainostavat. Suomessa tieto Toastmastersista kulkee pääasiassa kuulopuheena, Facebook -ryhmissä ja Meet-up -sivustolla. Joskus sitä kutsutaan ’parhaiten säilytetyksi salaisuudeksi’, sillä on totta, ettei moni ole kuullut siitä tai tiedä, kuinka globaali se on”, kertoo Toastmasters Helsingin entinen puheenjohtaja ja nykyinen alueellinen johtaja Ann Marie Morrow.

Tapaamisiin kumminkin löytävät tiensä kaikenlaiset ihmiset. Osallistujat ovat eri-ikäisiä, kotoisin eri maista, heillä voi olla eri uskontotausta ja jokaisella heistä on oma syynsä liittyä ryhmään.

”Kaikkia yhdistää halu kehittyä. Täällä on esimerkiksi yrittäjiä, jotka kokevat, etteivät saa ideaansa myydyksi tai ihmisiä, jotka haluavat ilmaista itseään paremmin töissä. Moni hakee myös rohkeutta kuten minä”, toteaa Adam.

Kehittyminen on nopeaa

Tapaamisiin voi osallistua ilmaiseksi vieraana. Tällöin voi ottaa osaa ainoastaan improvisoituihin puheisiin, joissa aiheen saa kuulla vasta luokan edessä. Tämä on monelle jännittävin osa kokousta, joten vieraat saavat usein kiitosta ja kannustusta, koska he olivat rohkeita hypätessään suoraan syvään päätyyn puheiden pitämisessä.

Toastmasters Helsingin jäsenyys maksaa 45 euroa puolesta vuodesta. Tällöin voi pitää harjoiteltuja puheita ja saada niistä palautetta tai toimia esimerkiksi ajanmittaajana tai täytesanojen laskijana. Lisäksi jäsen pääsee käyttämään nettimateriaaleja ja saa kuukausittain Toastmasters -lehden.

Kun jäsen pitää ensimmäisen puheensa, saa hän Ice breaker -palkintonauhan, sillä ensimmäinen puheen pitäminen on jännittävää. Tämän jälkeen useat kehittyvät paljon lyhyessä ajassa, mikä yllätti myös Adamin.

”Alkuun keskityin enemmän omaan jännitykseeni ja siihen, kuinka en saa sanotuksi mitään. Nykyään kiinnitän huomiota enemmän esimerkiksi sanomaan. Olen rohkeampi ja osaan ilmaista itseäni paremmin. Mielestäni jotain tämän tyylistä pitäisi olla enemmän kouluissa. Kommunikaatiotaitojen opettaminen antaisi monelle nuorelle lisää itseluottamusta.”

Yhdestä kerhosta kymmeniin tuhansiin
 
Toastmasters sai alkunsa 1900 -luvun alussa Illinoisissa, Amerikassa, kun Ralph C. Smedley toimi rehtorina Young Men’s Christian Assosiation:issa. Hän huomasi yhteisön nuorten miehien kaipaavan opetusta, kuinka pitää puheita, johtaa kokouksia, suunnitella ohjelmia ja työskennellä komiteoissa. Auttaakseen hän alkoi pitämään epävirallisia Toastmasters -kokouksia vuodesta 1905 alkaen.
 
Rakenne oli jo silloin hyvin nykyisen kaltainen. Osallistujat johtivat tapaamisia vuorotellen ja kokeneemmat miehet arvostelivat puheita yhdessä osallistujien kanssa.
 
Smedley muutti Kaliforniaan ja alkoi työskentelemään täkäläisessä YMCA:ssa 1920 -luvun alussa. Siellä hän esitteli ideansa kollegoilleen ja vuonna 1924 pidettiin ensimmäinen Toastmasters International tapaaminen. Tämän jälkeen idea lähti leviämään muihin osavaltioihin, Kanadaan ja lopulta ympäri maailmaa.
 
Nykyään Toastmasters Internationaliin kuuluu yli 16 600 yksittäistä kerhoa 143:ssa maassa.