Asiantuntija: on varmaa, että kasvisruokien osuus kouluissa kasvaa

Kou­lu­ruo­an kes­tä­vyy­des­sä on isoja alu­eel­li­sia ja kun­nal­li­sia vaih­te­lui­ta.

Kun­tien ja kau­pun­kien il­mas­to­ta­voit­tei­den pe­rus­teel­la voi olla varma siitä, että kas­vis­ruo­kien osuus kou­lu­ruo­kai­lus­sa tulee kas­va­maan, ker­too Ruo­ka­kas­va­tusyh­dis­tys Ruu­kun toi­min­nan­joh­ta­ja Silja Var­jo­nen.

Kou­lu­ruo­an kes­tä­vyy­teen vai­kut­taa esi­mer­kik­si se, miten kunta kyt­kee kou­lu­ruo­kai­lun mui­hin kau­pun­gin kes­tä­vyys­ta­voit­tei­siin. Bud­je­til­la on mer­kit­tä­vä vai­ku­tus kou­lu­ruo­kaan. Va­raa­ko kunta rahaa esi­mer­kik­si sii­hen, että hen­ki­lös­tön osaa­mis­ta ke­hi­te­tään kas­vis­ruo­an val­mis­ta­mi­seen.

Mais­tu­van kas­vis­ruo­an te­ke­mi­nen vaa­tii am­mat­ti­tai­toa ja us­kal­lus­ta. Pie­nis­sä kun­nis­sa saa­te­taan pi­dät­täy­tyä pe­rin­tei­ses­sä li­ha­pai­noit­tei­ses­sä ruo­ka­kult­tuu­ris­sa, sillä kas­vis­ruo­an pe­lä­tään me­ne­vän huk­kaan.

Pie­nis­sä kun­nis­sa yksi hen­ki­lö voi vas­ta­ta koko kou­lun ruo­kai­lus­ta

 

Var­jo­sen mu­kaan kou­lu­ruo­an kes­tä­vyy­des­sä on isoja alu­eel­li­sia ja kun­nal­li­sia vaih­te­lui­ta. Hänen mie­les­tään suu­ris­sa kau­pun­geis­sa huo­mioi­daan raaka-ai­nei­den kes­tä­vyyt­tä ja han­kin­to­ja teh­dään fik­sus­ti. Pe­räs­sä tu­le­vat pie­nem­mät kun­nat, jois­sa ei vält­tä­mät­tä ole sa­man­lais­ta osaa­mis­ta esi­mer­kik­si ruo­ka­lis­to­jen suun­nit­te­le­mi­ses­sa.

Eri­tyi­ses­ti pie­nis­sä kun­nis­sa kou­lu­ruo­ka­tar­jon­ta saat­taa olla hen­ki­lö­si­don­nais­ta, ker­too Var­jo­nen. Jos­kus yksi hen­ki­lö voi vas­ta­ta tar­jon­nas­ta, han­kin­nois­ta ja ruo­ka­lis­tois­ta. Myös kou­lun mui­den ai­kuis­ten asen­tei­siin täy­tyy vai­kut­taa.

Päät­tä­jä­ta­sol­la vaa­di­taan roh­keut­ta, to­te­aa Var­jo­nen.

– Esi­mer­kik­si Hel­sin­gis­sä ja muis­sa­kin kun­nis­sa po­li­tiik­ka mai­don ja lihan vä­hen­tä­mi­seen kou­lu­ruo­ka­lis­toil­la on ollut kun­nian­hi­mois­ta. Täl­lai­set kun­ta­val­tuus­to­jen pää­tök­set tu­ke­vat ruo­ka­pal­ve­lu­toi­mi­joi­ta te­ke­mään pit­kä­ai­kais­ta­kin muu­tos­ta.

Var­jo­sen mie­les­tä yksi avain kou­lu­ruo­an kes­tä­vyy­den ke­hi­tyk­seen olisi se, että ruo­kai­luun suh­tau­dut­tai­siin osana kou­lu­toi­min­taa ja kas­va­tus­ta.