Nokkosen ja voikukan mahdollisuudet kiehtovat Suomessa ja ulkomailla

Vil­liyrt­tien ke­räi­ly on vanha ja il­mai­nen tapa hank­kia ra­vin­toa lä­hi­luon­nos­ta. Anna Ny­ma­nin in­to­hi­mo on tehdä vil­liyrt­te­jä tun­ne­tuik­si.

Ta­val­li­sis­sa suo­ma­lai­sis­sa kas­veis­sa kuten nok­ko­ses­sa tai kuusen­ker­käs­sä olisi kaup­pa­po­ten­ti­aa­lia vaik­ka­pa Aasian mark­ki­noil­le. Suo­mes­sa niin kut­su­tut vil­liyr­tit työl­lis­tä­vät jo ih­mi­siä, mutta kas­vien vie­mi­nen ul­ko­mail­le on ra­jau­tu­nut lä­hin­nä pie­niin mää­riin luk­sus­tuot­tei­ta.

Bio­lo­gi ja ke­ruu­tuo­te­neu­vo­ja Anna Nyman saa elan­ton­sa vil­liyr­teis­tä. Vil­liyr­tit muut­ti­vat Ny­ma­nin elä­män: Hän jätti työn­sä tut­ki­ja­na, muut­ti maal­le ja pe­rus­ti vil­liyrt­tia­lan yri­tyk­sen. Hel­sin­ki Wild­foods on jär­jes­tä­nyt vil­liyrt­ti­kurs­se­ja yli vii­den vuo­den ajan.

Vil­liyr­teil­lä tar­koi­te­taan lä­hi­luon­nos­ta löy­ty­viä syö­mä­kel­poi­sia kas­ve­ja. Vil­liyrt­ti­har­ras­ta­jat käyt­tä­vät kas­ve­ja esi­mer­kik­si ruo­an­lai­tos­sa, kos­me­tii­kas­sa tai roh­dois­sa.

Suo­mes­sa voi­daan tällä het­kel­lä puhua jon­kin­moi­ses­ta vil­liyrt­ti­buu­mis­ta. Vil­liyrt­te­jä voi löy­tää, pait­si kan­sa­lais­ten smoot­hie­ko­neis­ta, myös ra­vin­to­lois­ta. Vil­liyr­teis­sä kieh­to­vat eri­tyi­ses­ti nii­den il­mai­suus ja ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­syys.

Toi­mit­ta­jam­me lähti Ny­ma­nin vil­liyrt­ti­kurs­si­lais­ten mu­kaan kat­so­maan, min­kä­lai­sia vil­liyrt­te­jä Hel­sin­gin kes­kus­puis­tos­ta löy­tyy.