Nokkosen ja voikukan mahdollisuudet kiehtovat Suomessa ja ulkomailla

Villiyrttien keräily on vanha ja ilmainen tapa hankkia ravintoa lähiluonnosta. Anna Nymanin intohimo on tehdä villiyrttejä tunnetuiksi.

Tavallisissa suomalaisissa kasveissa kuten nokkosessa tai kuusenkerkässä olisi kauppapotentiaalia vaikkapa Aasian markkinoille. Suomessa niin kutsutut villiyrtit työllistävät jo ihmisiä, mutta kasvien vieminen ulkomaille on rajautunut lähinnä pieniin määriin luksustuotteita.

Biologi ja keruutuoteneuvoja Anna Nyman saa elantonsa villiyrteistä. Villiyrtit muuttivat Nymanin elämän: Hän jätti työnsä tutkijana, muutti maalle ja perusti villiyrttialan yrityksen. Helsinki Wildfoods on järjestänyt villiyrttikursseja yli viiden vuoden ajan.

Villiyrteillä tarkoitetaan lähiluonnosta löytyviä syömäkelpoisia kasveja. Villiyrttiharrastajat käyttävät kasveja esimerkiksi ruoanlaitossa, kosmetiikassa tai rohdoissa.

Suomessa voidaan tällä hetkellä puhua jonkinmoisesta villiyrttibuumista. Villiyrttejä voi löytää, paitsi kansalaisten smoothiekoneista, myös ravintoloista. Villiyrteissä kiehtovat erityisesti niiden ilmaisuus ja ympäristöystävällisyys.

Toimittajamme lähti Nymanin villiyrttikurssilaisten mukaan katsomaan, minkälaisia villiyrttejä Helsingin keskuspuistosta löytyy.