Tavallisissa suomalaisissa kasveissa kuten nokkosessa tai kuusenkerkässä olisi kauppapotentiaalia vaikkapa Aasian markkinoille. Suomessa niin kutsutut villiyrtit työllistävät jo ihmisiä, mutta kasvien vieminen ulkomaille on rajautunut lähinnä pieniin määriin luksustuotteita.
Biologi ja keruutuoteneuvoja Anna Nyman saa elantonsa villiyrteistä. Villiyrtit muuttivat Nymanin elämän: Hän jätti työnsä tutkijana, muutti maalle ja perusti villiyrttialan yrityksen. Helsinki Wildfoods on järjestänyt villiyrttikursseja yli viiden vuoden ajan.
Villiyrteillä tarkoitetaan lähiluonnosta löytyviä syömäkelpoisia kasveja. Villiyrttiharrastajat käyttävät kasveja esimerkiksi ruoanlaitossa, kosmetiikassa tai rohdoissa.
Suomessa voidaan tällä hetkellä puhua jonkinmoisesta villiyrttibuumista. Villiyrttejä voi löytää, paitsi kansalaisten smoothiekoneista, myös ravintoloista. Villiyrteissä kiehtovat erityisesti niiden ilmaisuus ja ympäristöystävällisyys.
Toimittajamme lähti Nymanin villiyrttikurssilaisten mukaan katsomaan, minkälaisia villiyrttejä Helsingin keskuspuistosta löytyy.
-
-
”Sanotaan, että pula-ajan Helsingissä nokkonen ehti kasvaa hädin tuskin kymmensenttiseksi ennen kuin se poimittiin” Anna Nyman kertoo. Villiyrttejä on käytetty Suomessa aina, mutta niihin liittyvä tietotaito on päässyt unohtumaan.
-
-
Anna Nymanin yrityksessä Helsinki Wildfoodsissa on tehty villiyrttituotteita myös myyntiin. Kaksi vuotta sitten se osa-alue yrityksestä eriytettiin omaksi brändikseen.
-
-
Maitohorsman maku on suhteellisen mieto. Siksi se maistuu yleensä myös villiyrtteihin tottumattomalle. Vahvemmat yrtit voivat tuntua aluksi kitkeriltä. Ne vaativat makuaistin totuttamista.
-
-
Villiyrttejä on lähes kaikkialla. Helsinkiläinen voi harjoitella villiyrttien tunnistamista vaikkapa Mannerheimintiellä, mutta yrttejä ei kannata kerätä vilkkaasti liikennöidyiltä paikoilta.
-
-
Nuoren vuohenputken lehdet tuoksuvat ”porkkanamaisen sellerimäisiltä”. Kasvia voi käyttää sellaisenaan salaateissa tai ruoanlaitossa pinaatin tavoin.
-
-
Villiyrttien tuotteistamisessa kulttuurintuntemus on tärkeää. Suomessa ajatus käsin poimituista yrteistä tuntuu ylelliseltä. Japanissa ajatus tuo mielleyhtymän likaisuudesta.
-
-
Virossa erilaisia yrttejä myydään myös apteekeissa. Siellä pula-ajoista on vähemmän aikaa, joten yrttejä on totuttu käyttämään lääkitsemiseen. Vaikuttavan aineen pitoisuus kasvissa vaihtelee esimerkiksi kasvupaikan mukaan. Se on yksi syy, miksi yrttien lääkekäyttö jakaa mielipiteitä Suomessa.
-
-
Mediat esimerkiksi Chilestä ja Japanista ovat osoittaneet kiinnostusta suomalaisia villiyrttejä kohtaan. Silti Helsinki Wildfoodsissa pyrkimyksenä on opettaa juuri suomalaisia hyödyntämään lähiluontonsa antimia.
-
-
Nokkonen ja vuohenputki ovat esimerkkejä villiyrteistä, joita monet puutarhurit inhoavat. Kumpikin kasvi on ravintorikas. Nokkonen sisältää muun muassa rautaa, kalsiumia, magnesiumia, foolihappoa ja C-vitamiinia.
-
-
Ketunleipä hurmaa kirpeällä maullaan. Sitä ei kuitenkaan pidä syödä suuria määriä, koska se sisältää oksaalihappoa. Yrttien turvalliseen käyttöön tarvitaan perustiedot yrteistä sekä maalaisjärkeä. Tuntemattomia kasveja ei saa syödä.
-
-
Sileäreunaiset voikukanlehdet ovat miedompia ja maukkaampia. Sahalaitaiset lehdet ovat voimakkaampia, mutta niissä on paremmat ravintoarvot. Kuivatetuista voikukanlehdistä voi jauhaa viherjauhetta vaikkapa smoothien tai jugurtin joukkoon.
-
-
Villiyrttien keräilystä käytetään myös termiä hortoilu. Anna Nymanin suuhun sopii paremmin sana villiyrtti.
-
-
Villiyrttejä ei kannata kerätä aivan polun laidasta, koska koirat ovat voineet tehdä siellä tekosiaan.
-
-
Vuohenputken (korissa taka-alalla) voi helposti sekoittaa saman näköisiin kasveihin, joista osa on myrkyllisiä. Siksi sitä poimiessa tulee olla erityisen varovainen. Kursseilta ja kirjoista saa tietoa, mitä kasveja poimiessa täytyy varoa kasvien sekoittumista. Suomen luonnosta löytyy viitisen todella myrkyllistä kasvia.
-
-
Tärkeä sääntö villiyrttien keruussa on se, ettei kasveja saa kerätä samalta paikalta kuin maksimissaan kolmasosan. Niin varmistetaan, että kerättävää löytyy myös tulevilla retkillä.