Syyskuun puolessa välissä Jenni Pii nukkui sadannen yön teltassa. Tuolloin teltta oli pystytetty hänen parvekkeelleen. Menneenä kesänä Pii on nukkunut teltassa myös Norjan Lofooteilla.
Yllytyshulluksi itseään kuvaileva Pii päätti lähteä mukaan Facebookin haasteeseen, jossa tavoitteena oli nukkua vuoden aikana sata yötä ulkona. Ensimmäisinä öinä liikenteen ja lintujen äänet valvottivat. Välillä tuli myös kylmä.
Pian teltassa nukkumiseen tottui ja varusteet oppi kokemuksen kautta valitsemaan oikein.
– Muutamassa viikossa ulkona nukkumiseen jäi koukkuun, Pii kertoo.
Piillä ei ole pitkää telttailukokemusta, vaan hän aloitti harrastuksen alkukesällä. Kun telttailu kotiolosuhteissa alkoi sujua, hän haastoi itsensä Norjan matkalla. Elämyksellisyys houkuttaa häntä telttailussa. Haaveissa siintää vaellusmatka Lappiin vain teltan ja rinkan kanssa.
– Norjan reissulle halusin lähteä kokeilemaan, miltä tuntuu nukkua ihan taivasalla ja herätä hienoon maisemaan.
Haastattelua seuraava yö on Piille tärkeä etappi.
– Ensi yö on sadas yö teltassa. Huomenaamulla sitten samppanja-aamiainen.
Elämykset ja hyvinvointi toivat ihmiset takaisin luontoon
Pelkästään koronakevään aikana neljännes suomalaisista kertoo luontosuhteensa parantuneen. Tämä selviää ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen teettämästä luontosuhdebarometrista. Vuoden 2018 tutkimuksessa luonto koettiin sitä tärkeämpänä, mitä vanhempi vastaaja oli. Uudessa tutkimuksessa ikäryhmien ero oli tasoittunut ja luonto koetiin tärkeimmäksi alle 25-vuotiaiden ikäryhmässä.
Suomen Ladun tapahtumasuunnittelija Saija Suominen kertoo nuorten kiinnostuksen näkyvän myös Nuku yö ulkona -kampanjassa. Vuonna 2019 kampanjan tapahtumiin osallistui eniten 25–34-vuotiaita. Tänä vuonna eniten osallistujia oli 15–25-vuotiaiden ryhmässä.
Viidettä vuotta järjestettävän kampanjan tarkoituksena on haastaa ihmisiä nukkumaan ulkona ja samalla juhlistaa Suomen luonnon päivää. Perinteisesti kampanjaan liittyy erilaisia tapahtumia, joista osa peruttiin tänä vuonna koronatilanteen vuoksi.
Nuku yö ulkona -kampanjan päätapahtumina ovat eri puolille Suomea perustetut Metsähotellit. Ilmaisissa Metsähotelleissa voi yöpyä joko omassa tai järjestäjien tarjoamassa majoitteessa. Tänä vuonna Metsähotelleja oli kolme.
Suomisen mukaan ulkona nukkumisessa innostaa luonnon elämyksellisyys.
– Se on askel pidemmälle luontoelämyksessä. Öiseen aikaan luonto on erilainen kuin päivällä, Suominen sanoo.
Korotettua telttailua
Luontomatkailualan yritys Honkalintu Oy tuottaa elämyksellisiä retkeilypalveluita. Perustaja Markku Janhonen kertoo, että kesäsesongin kysyntä oli viime vuoden tasolla, vaikka kausi jäi hieman lyhyeksi koronarajoitteiden vuoksi.
Honkalintu Oy:n retkeilypalveluvalikoimaan kuuluvat vuokrattavat Tentsile-puumajoitteet. Tentsile on ilmassa riippuva teltta, joka ripustetaan puiden varaan. Näin majoittumisesta jää mahdollisimman vähän jälkiä luontoon.
Janhonen kertoo, että vaihtoehdot ja uudet keksinnöt kiinnostavat ihmisiä. Tentsilessa yöpyminen luo uudenlaisen kokemuksen retkeilyyn. Rauha ja läheisyys luontoon viehättävät ja saavat ihmisiä hakeutumaan metsiin.
Tentsile-puumajoitteen ensisijainen sesonkiaika on kesä. Talviretkeily sopii kokeneille Tentsilen käyttäjille, jotka haluavat jopa extreme-elämyksiä. Aloittelijoille Janhonen suosittelee Tentsileen tutustumista kesäkaudella.
– Kyllä syksylläkin voi nostaa Tentsilen puuhun, kunhan varusteet ovat kunnossa. Syksyllä on hiljaisempaa ja kelit ovat upeita, Janhunen sanoo.
Terveys edellä elämyksiin
Jenni Pii kertoo, että unenlaatu on parantunut merkittävästi. Öiset heräillyt ja unen katkonaisuus ovat jääneet pois. Myös selkäkivut ja suonenvedot ovat väistyneet. Pii herää nykyään usein ennen kellonsoittoa virkeänä.
– Uni on rytmittynyt luonnonmukaiseksi. Ajattelin, etten pysty nukkumaan valoisalla parvekkeella, koska olin sisällä tottunut nukkumaan pimennysverhot ikkunassa. Liika valo ei kuitenkaan ole häirinnyt, Pii sanoo.
Pii lähti kokeilemaan ulkona nukkumista terveysvaikutusten vuoksi. Kun hän huomasi hyödyt, tuli mukaan elämyspuoli. Hän suosittelee kokeilemaan rohkeasti ulkona nukkumista esimerkiksi parvekkeella tai omalla pihalla. Telttailussa välineet ratkaisevat, mutta alkuun pääsee edullisesti, kun harkitsee mitä ostaa.
Aluksi Piin viidentoista euron markettiteltassa oli vieraspatja, painopeitto ja tyyny. Nyt hän on hankkinut uuden teltan ja hyvän makuupussin.
Kavereiden ihmettelystä huolimatta Pii aikoo jatkaa parvekkeella uinumista.
– On ehdotettu, että pistä kämppä vuokralle, kun ethän sä edes nuku siellä!