Alko pyrkii puolittamaan viinipakkausten hiilijalanjäljen

Viinipakkausten valmistus muodostaa alle viidenneksen Alkon kokonaispäästöistä. 

Alkon tavoitteena on puolittaa viinipakkausten hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä. Vertausvuosi tavoitteelle on 2020. Tavoite alkoi yhteistyössä Pohjoismaiden alkoholimonopolien kanssa.

– Olemme panostaneet erityisesti viinipakkauksiin, sillä se on osa-alue, johon Alko pystyy eniten vaikuttamaan, sanoo Alkon kestävän kehityksen asiantuntija Senni Simola.

Alkon mukaan lasipullojen valmistaminen vaatii korkean lämpötilan, joka kuluttaa paljon energiaa. Siksi perinteisen lasipullon hiilijalanjälki on kahdeksan kertaa suurempi kuin esimerkiksi kartonkitölkin.

Tavoitteen saavuttamiseksi Alko on Simolan mukaan ohjannut asiakkaitaan valitsemaan ympäristöystävällisemmän viinivalinnan, kuten kartonkitölkin. Alko on myös asettanut tavarantoimittajille kriteereitä liittyen tietyn hintarajan tuotteisiin, painoon ja hiilijalanjälkeen. Simola ei avaa kriteerejä eikä myöskään hintarajaa tarkemmin.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Vilja Varho muistuttaa, että elintarvikkeiden tuotanto aiheuttaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin itse pakkaus.

– Olennaisinta on se mitä pakkauksen sisällä on. Jokainen yritys kuitenkin yrittää leikata päästöjä sieltä mistä he pystyvät, Varho sanoo.