Juho Alasaari nauttii omien rajojensa etsimisestä

Arvokisavoitto on urheilijalle unelmien täyttymys, mutta kultamitalin saavuttaa harva sitä tavoitteleva. Seiväshyppääjä Juho Alasaari on yksi heistä.

Kesällä 2023 yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa seiväshyppääjä Juho Alasaaren tavoitteena oli vain voitto. Vaikka kilpakumppani Norjan Pål Haugen Lillefosse oli kovalla tilastotuloksellaan luonut hänelle epävarmuutta, tiesi Alasaari yltävänsä hyvänä päivänä korkealle.

Mestaruus tuli. Monille katsojillekin yllätyksenä tullut EM-kulta oli Alasaarelle itselle ainakin osittain odotettu. Niin kuuluikin tapahtua. Voitto oli hänelle itsensä ylittämistä ja kova temppu.

Lupaavalla seiväshyppääjällä on tavoitteet vieläkin korkeammalla.

– Tavoite on totta kai isommissa kisoissa. Nuorten EM-kulta oli iloinen hetki matkan varrella. Kovin suoritus, mitä minulla on ollut. Olympiakulta on kuitenkin se unelma, Alasaari tuumaa.

Armeija antaa ja ottaa

Alasaari suorittaa parhaillaan asepalvelusta Puolustusvoimien urheilukoulussa Helsingin Santahaminassa. Armeija-aika on antanut Juho Alasaarelle vahvistuksen siitä, että seiväshyppy on hänelle ”oma juttu’’ ja työ. Varusmiespalvelus on antanut perspektiiviä urheiluun ja tulevaisuuteen.

– Armeija kasvattaa mieltä. Pikkujutut eivät harmita niinkään tulevaisuudessa ja urheilemiseen saa kontrollia. Jos urheilussa tulee jatkossa epäonnistumisia tai loukkaantumisia, en usko sen harmittavan yhtä paljon. Arvostus pieniä arkisia asioita kohtaan on kasvanut. Näitä ovat esimerkiksi oma pehmeä sänky, tila ja rauha.

Armeijassa tekeminen ja tahti menee komentojen mukaan. Vastaan tulee fyysisiä ja henkisesti raskaita päiviä, mutta niistä on vain selvittävä ja mukana pitää pysyä.

Asepalveluksessa urheilijoilla katsotaan olevan etulyöntiasema siellä pärjäämisessä, mikä on hyödyllistä myös yhteiskunnan näkökulmasta.

– Hyvä peruskunto helpottaa taisteluharjoituksissa jaksamista. Urheilusta tuleva kilpailuhenkisyys näkyy myös haluna pärjätä hyvin palveluksessa. Urheilun myötä tulleet tekniset asiat nopeuttavat varmasti uusien oppien omaksumista.

Unelman voi kohdata, kunhan etsii ja yrittää

Urheilija voi olla huippu-urheilijan uraa tavoitteleville lapsille ja nuorille esikuva. Näin ajattelee myös Juho Alasaari.

– Urheilu on mielestäni parasta esimerkkiä, mitä voi antaa nuoremmille. Urheilu antaa muullekin elämälle hyvän pohjan terveyden, mielenterveyden ja sosiaalisten asioiden hallintaan. Urheilu on omien rajojen etsimistä, yrittämistä ja löytämistä, eli esimerkiksi oman kroppansa haastamista, mistä nautin.

Urheilu ja siinä menestyminen tarkoittaa Alasaarelle sitä, että hän voi elää unelmaansa. Vaikka rajat tulisivat suorituksissa vastaan, on hänen mielestään tärkeää ainakin etsiä niitä. 

– Kun unelma on saavutettu, ja jos siitä sitten vielä nauttii kuten uskon, antaa se puitteet jatkaa unelman elämistä. Jos kaiken on voittanut, niin voi hyvällä omalla tunnolla sanoa, että tulipahan tehtyä.

Unelman näkeminen mielikuvissa on todettu edesauttavan sen toteutumista. Jää nähtäväksi, mihin Juho Alasaari voikaan tulevaisuudessaan vielä yltää.