Tennistuomari saa tukea älyteknologiasta – suomalaisinnovaatio tähtää kansainvälisille pelikentille

Suomalainen älytenniskenttä on käytössä Tennisliigan otteluissa Suomessa

Tennikseen on kehitetty älyteknologiaa käyttävä järjestelmä, joka tarjoaa tarkkaa dataa pelaajista sekä pallon liikkeistä. Suomalaista Zennistä käytetään harrastetasolla, mutta myös Suomen Tennisliigan otteluissa linjatuomioiden tarkastuksissa.

Markku Lönnberg on käyttänyt älykenttää parin vuoden ajan. Hän on toiminut tennisliigan tuomarina noin kolme vuotta. Hän on käynyt tuomaroimassa otteluita myös ulkomailla. Lönnberg uskoo, että Zenniksellä on mahdollisuudet lyödä läpi maailmanlaajuisesti.

– Se on loistava tukiväline tuomarointiin. Laite on puolueeton, joten siitä on apua myös pelaajille. Monissa otteluissa ei ole tuomaria ollenkaan, jolloin mahdollisuus huijaamiseen kasvaa.

Pelaajilla on kolme haasto-oikeutta otteluissa, joissa Zenniz on käytössä. Jos pelaaja haluaa haastaa tuomarin näkemyksen linjatuomiosta, laitteesta katsotaan oliko pallo ulkona vai sisällä.

Järjestelmä odottaa hyväksyntää kansainvälisiin kisoihin

Uusi järjestelmä on käytössä Suomessa eri tenniskeskuksissa. Sitä on myös myyty ulkomaille, kuten Yhdysvaltoihin ja Ruotsiin, kertoo Zenniksen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Santtu Leskinen. Yrityksen tavoitteena on myös laajentaa järjestelmän käyttöä kansainvälisiin kisoihin.

Kansainvälisen tennisliiton (ITF) kanssa on käyty neuvotteluja laitteen hyväksynnästä nyt kolmen vuoden ajan, kertoo Leskinen. ITF järjestää kansainvälisiä kilpailuja, kuten Davis Cupin, joka vastaa tenniksen MM-kisoja.

Infograafi kuvaa kuinka monessa ottelussa Zenniz on ollut käytössä viime vuonna. Grafiikka on saatu Zennikseltä.

Leskinen on toiveikas, että hyväksyntä tulee tapahtumaan.

– Meidän puolestamme se voisi tapahtua niin pian kuin mahdollista. ITF:n päässä byrokratia vaikuttaa hidastavan prosessia.

Laitetta on testattu parin vuoden ajan ja se tekee linjatuomioita seitsemän millimetrin tarkkuudella, Leskinen kertoo. Se ei täysin yllä ylemmissä ammattilaiskisoissa käytettävään “Hawk-Eye” menetelmään, jonka virhemarginaali on noin kolme tai neljä milliä.

“Hawk-Eye” on ammattilaiskisoissa käytetty tietokonejärjestelmä, joka pystyy kertomaan, onko pallo sisällä vai ulkona. Se perustuu erittäin nopeaan kamerateknologiaan.

Tällä hetkellä Zenniz on käytössä vain sisäkentillä. Leskinen mainitsee, että ulkokentille suunniteltu laite on mahdollisesti tulossa jo tänä vuonna.

Miten Zenniz eroaa Hawk Eyesta?

  • Hawk-Eyen teknologia perustuu kameroihin, kun Zenniksessä käytetään kameroiden lisäksi ääntä.
  • Hawk-Eyen laitteisto vuokrataan otteluihin, Zenniz taas ostetaan osaksi kentän pysyvää laitteistoa.
  • Zenniksen edustajan mukaan järjestelmä on huomattavasti edullisempi kuin Hawk-Eye. CNBS:n uutisen mukaan US Open turnaukseen yhdelle kentälle asennettu Hawk-Eye maksoi melkein sata tuhatta euroa.