Sähkön hinnan nousu houkuttelee kotitalouksia siirtymään aurinkosähköön

Ympäristöystävällisyytensä lisäksi aurinkosähkö vähentää kotitalouksien riippuvuutta sähköyhtiöistä. Aurinkopaneelien ylijäämäsähköä on myös mahdollista myydä.

Viime kesän jälkeen Jukka Parkatti päätti hankkia kotiinsa aurinkopaneeleita, vaikka hän oli aikaisemmin ajatusta vastaan. Sähkön korkea hinta muutti hänen mielensä, ja huhtikuussa 2023 hänen perheensä kotikatolle tulee 16 paneelia. Niiden hinta on noin 5900 euroa ja asennuksen 4400 euroa.

Parkatti tuo esille yhtenä hyvänä puolena aurinkosähkön ympäristöystävällisyyden.

— Aurinkosähkön käyttäminen vähentäisi koko Suomessa muuta sähköntarvetta, varsinkin sähkölämmitteisissä taloissa. Se on myös yksi tapa auttaa maailmaa, hän ajattelee.

Aurinkosähkön tuottamisesta itsestään ei synny päästöjä. Päästöjä kuitenkin muodostuu esimerkiksi paneelien valmistamisesta ja asentamisesta.

Aurinkopaneeleita.

Aurinkopaneeleita 3 Kaverin Jäätelön tehtaan katolla. Myös yritykset siirtyvät enemmän aurinkosähkön käyttöön.

Aurinkopaneelien ylijäämäsähköä on mahdollista myydä. Valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan sivujen mukaan tämä on mahdollista, jos aurinkosähköjärjestelmä on kytketty sähköverkkoon ja kotitalous on tehnyt sopimuksen sähkön myyjän kanssa.

Ostosähkön hinnoittelussa käytetään yleensä sähköpörssissä noteerattavaa Spot-hintaa. Verkkoon syötetystä sähköenergiasta saataviin myyntituloihin ei sisälly sähkönsiirron ja verojen osuutta.

— Käytännössä säästäisin tällä hetkellä itse paneelien tuottamalla sähköllä 26 senttiä kilowattituntia kohden. Ylijäämästä sähköverkkoyhtiö maksaa 18 senttiä kilowattitunnilta, Parkatti kertoo.

Hän arvioi, että heidän taloudessaan vuosisäästö paneelien avulla olisi noin 1600 euroa.

Paneeleilla voi korvata noin 25 prosenttia kotitalouden sähkönkulutuksesta

Nämä asiat kannattaa tietää aurinkosähköstä

Aurinkopaneelit tuottavat tasasähköä, joka ei sellaisenaan sovi yleisen verkkovirran vaihtosähköön. Tämän takia tarvitaan invertteri, joka muuntaa tasasähkön vaihtosähköksi.

Aurinkoenergian avuin saatavaa aurinkosähköä voidaan käyttää esimerkiksi kodinkoneisiin, mutta sähköä voidaan varastoida myös akkuihin. Akut ovat kuitenkin kalliita.

Aurinkosähkön lisäksi tarvitaan aina verkkosähköä, jos sähköntarve on jatkuvaa.

Spot-hinta tarkoittaa sitä sähkön hintaa, joka säätelee Suomessa myytävän sähkön hintaa. Hinta muuttuu päivittäin. Vaikka se vaikuttaakin sähkön hintaan, ei se ole sama kuin kuluttajien maksama sähkön hinta.

Sähkönmyyntiyhtiö Oomin liiketoimintapäällikön Tarja Hellsténin mielestä ei kannata jättää hyödyntämättä mahdollisuutta hankkia aurinkopaneeleita.

— Paneeleilla voi korvata noin 25 prosenttia kotitalouden sähkönkulutuksesta. Jos aurinkopaneelit ovat katolla 40 vuotta ja takaisinmaksuaika on kymmenen vuotta, niin 30 vuotta aurinkopaneelit tuottavat sähköä käytännössä ilmaiseksi.

Hellstén lisää paneelien hintojen nousseen viime aikoina sodan ja koronan takia. Kummatkin vaikuttavat raaka-aineiden hintoihin ja kuljetuskustannuksiin.

Sähkön hinta liikkuu nyt jopa yli 30 sentissä, kun vuosi sitten sähköä on saanut reilusti alle kymmenellä sentillä kilowattituntia kohden. Oma sähköntuotanto on yksi vaihtoehto helpottaa sähkölaskuja.

— Hyvä puoli on esimerkiksi kyky varautua sähkön hintavaihteluihin, jolloin ei olla niin riippuvaisia ulkoa ostetusta sähköstä. On myös viitteitä, että aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa, kertoo Motivan asiantuntija Milja Aarni.

Katon kestävyys otettava huomioon

Aurinkosähköjärjestelmä on suunniteltu kestämään noin 30–40 vuotta.

— Oikeastaan tärkeintä on ottaa huomioon katon kunto. Sen tulee kestää koko paneelin käyttöiän, Hellstén kertoo.

Lisäksi Hellsténin mukaan tulee kiinnittää huomiota ilmansuuntiin ja mahdollisiin varjostuksiin. Kannattaa myös tarkistaa, tarvitseeko omalla paikkakunnalla rakennuslupaa aurinkopaneelien asentamiseen.

Helpointa asennus on omakotitaloihin, mutta esimerkiksi kerros- ja rivitaloihinkin se on mahdollista.