Tekonurmikenttien kumirouhe leviää luontoon paikallisesti

Mikromuovia sisältävä kumirouhe kulkeutuu ympäristöön esimerkiksi sateen ja tuulen mukana. Tätä voidaan ehkäistä esimerkiksi rajaamalla kenttäalue kiinteällä aidalla ja rouheettomalla suoja-alueella.

Suomen ympäristökeskus Syke on tutkinut kumirouheen kulkeutumista luontoon loppuvuonna valmistuvassa tutkimuksessa. Tutkimusta on tehty Pirkkolan ja Puotilan tekonurmikentillä.

–Olennaista kokonaisuudessa on jatkuva vierashiukkasten virta ympäristöön, joka pitäisi saada katkeamaan, sanoo Syken johtava tutkija Outi Setälä.

Tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että rouheen leviäminen on paikallista ja tapahtuu kenttien ympäristössä.

–Rouhe voi kulkeutua esimerkiksi kaupunkipuroja pitkin jopa joidenkin satojen metrien päähän, Setälä kertoo.

Kumirouheen kulkeutuminen ympäristöön halutaan estää

Setälä sanoo, ettei ole varmuutta siitä, miten pitkälle kumirouhe voi päätyä viemäriverkostossa. Kokonaisuutta hankaloittaa, että pitkäaikaisvaikutusten tutkimiseen menee vuosia.

–Vaikka varmoista haitoista ei olisi vielä tietoa, niitä kannattaa silti lähteä rajoittamaan, Setälä toteaa.

Tältä näyttää useiden Suomen tekonurmikenttien lähiympäristö. Rouhe voi kulkeutua hulevesien mukana vielä paljon pidemmällekin. Kuva: Pertti Lappalainen

Setälän mukaan kumirouheen päätymistä luontoon voitaisiin ehkäistä yksinkertaisilla riskienhallinta- ja huoltotoimilla. Tulevaisuudessa keskeistä on onnistunut salaojitus ja siivilöidyt kaivot kentän lähialueella.

Mikäli kumirouhe täytyisi jatkossa korvata toisella materiaalilla, tulisi tämän niin ikään tukea kestävää kehitystä.

–En näe oikein järkevänä, että esimerkiksi Pohjois-Amerikasta kuljetettaisiin korvaavia täyteaineita Suomen kentille, Setälä sanoo.

Tulevaisuutta käsitellään vihdoin Euroopan komissiossa

Tekonurmikenttien SBR-kumirouhetäyte on käytössä ympäri Eurooppaa. Täyte valmistetaan käytetyistä autonrenkaista. Esillä on ollut niin täyskielto kuin erilaiset riskienhallintatoimet.

Ympäristöministeriön neuvottelevan virkamiehen Tuulia Toikan mukaan komissiolta odotettiin alun perin ensimmäistä ehdotusta asiasta jo vuoden 2020 aikana.

–Korona viivästytti todennäköisesti tämänkin asian käsittelyä, hän sanoo.

Keskustelu mikromuovien rajoitustoimista on REACH-valvontakomitean kokouksen asialistalla joulukuun alussa. Euroopan komissio esittelee tuolloin ehdotuksensa valvontakomitealle. Rajoitusehdotuksesta päätetään äänestämällä.

–Päätöksiä voidaan odottaa ensi vuoden alkupuolella, Toikka toteaa.

Välittömästi muutokset eivät tule voimaan, vaan päätöksissä on mukana siirtymäaika.