Kun köyhän lemmikki sairastuu

Suomessa toimeentulotukea ei ole tarkoitettu lemmikkieläinten hoitokuluihin. Asiaan ei todennäköisesti ole tulossa muutosta ainakaan lähitulevaisuudessa. Vähävarainen voi joutua pahaan pulaan eläimen kustannusten kanssa, sillä paras vaihtoehto on usein kallein vaihtoehto.

Sofian, 28, Misu-kissa oli sosiaalinen, mutta käytös oli alkanut muuttua. Kissa vältteli Sofiaa ja vetäytyi. Lisäksi Misun ruokahalu oli heikentynyt.

—En pitänyt oireita vakavina, koska terveelläkin kissalla saattaa käytös vaihdella, Sofia kertoo.

Parin viikon kuluttua Misu lyyhistyi Sofian syliin.

Eläinlääkärin vastaanotolla kissa otettiin heti tehohoitoon ja sille laitettiin tippa.

Keskellä yötä Sofia sai tiedon, että kissa voidaan hoitaa kuntoon, mutta se vaatisi viiden päivän sairaalahoidon. Kustannukset olisivat 2000 euroa. Sofia ei ollut varautunut tällaisiin kuluihin.

Suomessa lemmikkieläinten hoitokuluja ei korvata

Joka kolmannessa suomalaisessa kotitaloudessa on lemmikkieläin. Vuonna 2018 Suomessa 469 694 henkilöä sai toimeentulotukea. Tietoa siitä, kuinka monella toimeentulotukea saavalla on lemmikki, ei ole.

Suomessa päätökset perustoimeentulotuesta tekee Kela ja harkinnanvaraisesta tuesta kunnat. Toimeentulotukea myönnetään ihmisille välttämättömiin menoihin. Näihin menoihin lemmikeistä aiheutuvat kulut eivät kuulu.

Vantaan kaupungin sosiaalitoimen sosiaalityön esimies Assi Sihvosen mielestä myös lemmikkien hoitokuluihin pitäisi myöntää harkinnanvaraista tukea.

—Kunnat voisivat esimerkiksi kilpailuttaa eläinlääkäriaseman, jossa voisi hoidattaa lemmikkiä maksusitoumuksella, Sihvonen ehdottaa.

Hän myös painottaa, että yksinäisyys lisääntyy koko ajan, ja monelle ihmiselle lemmikki on erittäin tärkeä seuralainen.

Välillisesti tukea voi saada eläinten kustannuksiin. Joskus vähävaraisille annetaan maksusitoumuksia ruokakauppoihin, vaikka tuen tarve johtuisi lemmikistä. Sihvosen mukaan joskus myönnetään sosiaalista luottoa. Tapaukset ovat harvinaisia.

Olemassa ei ole tilastoa siitä, kuinka usein harkinnanvaraista tukea haetaan lemmikkieläinten kustannuksiin.

Hallituspuolueista vain vihreillä on virallinen kanta eläinten hoidon tukemiseen. Heidän mukaansa eläinten hoidon ongelmiin pitäisi järjestää matalan kynnyksen tukipalveluita.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä toivoisi harkinnanvaraisen tuen koskevan myös lemmikkejä. Kivelän mukaan tukea tulisi myöntää silloin, kun lemmikin hyvinvointi on vaarassa.

Muiden hallituspuolueiden edustajat eivät vastanneet yhteydenottopyyntöihin.

Linjanveto lemmikkien tukiasioissa ei tulisi olemaan kuitenkaan helppoa.

—Kissoja ja koiria pitäisi käyttää vuosittain hammashoidossa, terveystarkastuksissa ja niin edelleen. Lemmikkejäkin on niin monenlaisia, hamsterista hevoseen, sanoo Assi Sihvonen.

Espoon sosiaalitoimen asiantuntija Eveliina Cammarano ei usko, että linjausta harkinnanvaraisissa tuissa ei lemmikkieläinten osalta muuttamaan.

—Lemmikkieläimet ovat yksi pieni yksityiskohta kaikkien asiakkaiden menoissa ja sosiaaliturvan kokonaisuudessa. On paljon asioita, joihin ei varmaan koskaan tule valtakunnallisia linjauksia, tämä on todennäköisesti yksi sellainen asia.

Valvontaeläinlääkärille päätyviä tapauksia viikoittain Helsingissä

Kun henkilöllä ei ole varaa viedä lemmikkiään eläinlääkärille hankkimaan hoitoa tai eutanasiaa, asia siirtyy valvontaeläinlääkärien käsiin.

Valvontaeläinlääkärit neuvovat lemmikinomistajia tilanteissa, joissa omistajalla ei ole varaa maksaa lemmikin vaativaa hoitoa. Joissain tapauksissa he antavat kaksi viikkoa aikaa ratkaista tilanne. Omistaja voi esimerkiksi myydä tai luovuttaa lemmikin, hankkia rahaa hoitoa varten tai viimeisenä vaihtoehtona järjestää eutanasia lemmikille.

Eläinlääkäriasema Evidensian eläinlääketieteellisen asiantuntijan Mirja Kaimion mukaan eläimelle pyritään aina antamaan paras mahdollinen hoito, johon omistajalla on varaa.

— Paras vaihtoehto on usein kallein vaihtoehto, mutta muitakin vaihtoehtoja usein on, sanoo Kaimio.

Eläinsuojelulain mukaan sellainen eläin, jota ei syystä tai toisesta hoideta, lopetetaan.

Suomessa eläinlääkärikulut maksetaan yleensä käynnin yhteydessä. Toisena vaihtoehtona on tehdä osamaksusopimus. Sopimusta ei saa, mikäli asiakkaalla on maksuhäiriömerkintä.

Eutanasia usein halvempi kuin hoito

Misu-kissaa hoidettiin teho-osastolla kaksi tuntia.

Sofialla oli kaksi vaihtoehtoa. Hoidon kulut olivat yli kymmenkertaiset verrattuna eutanasiaan, joka maksaisi 170 euroa. Hoidon jälkeen Misun selviytymismahdollisuus olisi ollut 25 prosenttia.

Raskain sydämin Sofia teki päätöksen. Hän olisi joutunut ottamaan lainaa hoitokuluihin, joiden lyhennyksistä hän ei olisi selvinnyt. Kesti yli kuukauden ennen kuin Sofia pystyi hakemaan tuhkat eläinlääkärikeskuksesta.

­­—Suosittelen kaikkia vähävaraisia lemmikin ottavia ottamaan huomioon yllättävät kulut. Yksi ratkaisu on luottokortti. Lemmikin varalle pitäisi olla jonkinlainen säästökassa.

 

Lue myös nämä:

Kotien olosuhteet ovat usein sopimattomat lemmikkieläimille — kuiva ilma ja ahtaat tilat vaivaavat

Sairaan laillinen koira