C-vitamiini voi olla väärin nautittuna riski hampaille

Korona-aika on lisännyt C-vitamiinilisien myyntiä. Nestemäiset vitamiiniporejuomat voivat kuitenkin olla hampaille haitaksi.

C-vitamiini, eli askorbiinihappo, on nimensä mukaisesti happo. Veteen liukenevissa poretableteissa oleva C-vitamiini voi aiheuttaa eroosiota päästessään kosketuksiin hammaskiilteen tai hammasluun kanssa.

– Askorbiinihappovalmisteita käyttävillä lapsilla on eräissä tutkimuksissa havaittu keskimäärin enemmän hampaiden eroosiovaurioita, kuin sellaisilla, jotka eivät niitä käytä, Hammaslääkäriliiton terveyden edistämisen asiantuntija Hannu Hausen kertoo.

Hammaseroosio on hampaiden kemiallista kulumista, jossa hammaskiille liukenee happojen vaikutuksesta. Se voi aiheuttaa hammasluun paljastumista, vihlontaa ja kipua. Mitä pidempään ja useammin hapoille altistuu, sitä suurempi riski eroosiolle on. Hausenin mukaan hammaseroosio liittyy vahvasti ruokailutottumusten terveellisyyteen.

Flunssakausi heijastuu vitamiinien kysyntään

Proviisori ja ravitsemusasiantuntija Heli Bollström työskentelee useassa apteekissa Uudellamaalla. Hän on huomannut koronan sekä influenssakauden vaikutuksen vitamiinilisien myyntiin.

– C-vitamiinin tiedetään vaikuttavan vastustuskykyyn myönteisesti. Vitamiinien myyntiin tulee piikki aina flunssakaudella, eli syksystä kevääseen.

C-vitamiini edistää luuston ja hampaiden hyvinvointia sekä parantaa raudan imeytymistä. Suurimmalle osalle suomalaisista lisä ei kuitenkaan ole tarpeellinen, jos ruokavalio on tarpeeksi monipuolinen.

Rutiineilla on väliä

C-vitamiinia on myös mehuissa ja lisättynä erilaisissa hiilihapollisissa juomissa. Hausenin mukaan myös niissä piilee hammaseroosiovaara. Hedelmät, marjat ja vihannekset ovat hampaille näitä parempi vaihtoehto.

– Hedelmien pureskelu lisää syljeneritystä. Sylki suojaa hampaita happamuudelta, Hausen kertoo.

Joskus C-vitamiinilisä voi olla tarpeellinen tuki ruokavaliossa, esimerkiksi aktiivisesti treenaavilla urheilijoilla. Vitamiinilisä olisi paras ottaa nieltävän pillerin muodossa, sillä näin hampaat eivät joudu niitä kuluttavan askorbiinihapon kanssa kosketuksiin. Jos vitamiinin kuitenkin nauttii porejuomana, ei sitä kannata nauttia ainakaan ennen hampaidenpesua.

– Hampaiden peseminen välittömästi happokylvyn jälkeen ei ole hyvä juttu. Ei ole hyvä idea lähteä harjaamaan pehmentynyttä kiillettä.

Osa C-vitamiinituotteista voi olla puskuroituja. Puskuroinnissa happamuusastetta neutralisoidaan. Näin tuote on hellempi hampaille.

Terveyttä etsitään purkista

  • Jopa puolet suomalaisista käyttää ravintolisiä
  • C-vitamiinivalmisteiden imeytymisessä ei ole suuria eroja
  • C-vitamiinia on runsaasti esimerkiksi sitrushedelmissä ja marjoissa