Etätyöskentely ulkomailla ei kerrytä automaattisesti eläkettä

Jos työnantaja ei hoida velvoitettaan, työntekijän palkasta voidaan pidättää tuplamaksut.

Viimeistään koronapandemia osoitti suomalaisille etätyön mahdollisuudet. Yhä useammat ovat kiinnostuneet työskentelemään myös ulkomailta käsin suomalaiselle työnantajalle.

Etätyöskentely ulkomailla ei kuitenkaan poista velvoitteita Suomen sosiaaliturvamaksuihin. Tärkeä osa sosiaaliturvaa ovat eläkemaksut.

A1-todistuksen hakemalla työnantaja voi varmistaa työntekijänsä eläkekertymän. Ilman todistusta eläkkeet kohdistuvat maahan, jossa etätyötä tehdään.

– Työnantajalla on velvoite hoitaa maksut kuntoon. Pahimmassa tapauksessa työntekijän palkasta voidaan pidättää tuplamaksut, jos asianmukaista todistusta ei ole esittää ulkomaisille viranomaisille, Eläketurvakeskuksen erityisasiantuntija Marjaana Lundqvist sanoo.

Lundqvistin mukaan eläkemaksut turvaavat tulevaisuutta ja elämää työuran jälkeen. Hänen mukaansa pimeä työ ja suurempi palkka ilman eläkemaksuja voivat houkuttaa. Ongelmat odottavat kuitenkin myöhemmin.

– Etenkin nuoret työntekijät voivat kokea eläkkeisiin liittyvät asiat vielä kaukaisina ja vieraina. Asianmukaisten eläkemaksujen hoitaminen maksaa kuitenkin itsensä takaisin työuran päätteeksi eläkepäivien koittaessa.

Sovi etätyöstä hyvissä ajoin

Työntekijän tulee kuulua ulkomaille lähtiessään Suomen sosiaaliturvaan. Etätyöstä tulee sopia hyvissä ajoin työnantajan kanssa, kirjoittaa lakimies Anette Laiho Helsingin seudun kauppakamarin verkkoartikkelissa. Lisäksi edellytyksenä on, että etätyö ulkomailla kestää korkeintaan kaksi vuotta.

Laihon mukaan työnantajan tulee harjoittaa toimintaansa pääsääntöisesti Suomessa. Työ ulkomailla on tehtävä suomalaisen työnantajan alaisuudessa.

Todistus mahdollistaa eläkekertymän useimmissa Euroopan maissa. Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa noudatetaan eri säädöksiä.

Muista A1-todistus!

 

  • Vakiomuotoinen lomake, jonka kukin maa myöntää omalla virallisella kielellään.
  • Osoittaa, minkä maan sosiaaliturvalainsäädäntöä todistuksen haltijaan sovelletaan.
  • Osoittaa, mihin maahan sosiaalivakuutusmaksut, kuten eläke, maksetaan.
  • Koskee EU-maita, Norjaa, Islantia, Liechtensteinia, Sveitsiä ja Britanniaa.
  • Todistus tulee esittää tarvittaessa ulkomaiselle työnantajalle tai viranomaiselle myös lyhytaikaisessa työskentelyssä.