Näin kertoo 22-vuotias Patrik Wilska. Kuntavaalit ovat pienempi spektaakkeli kuin eduskuntavaalit, ja monille voi olla hankala erottaa sitä, ettei eduskunnassa tehdä yksityiskohtaisia päätöksiä päivittäisistä asioista. Tietoisuus valtuustojen toiminnasta on vähäinen, koska ne eivät päädy mediassa yhtä suureen huomioon kuin laajemman skaalan politiikan väännöt.
Wilska innostui politiikasta jo yläasteella ja on edelleen aktiivinen Kaakkois-Suomen Kokoomusnuorten varapuheenjohtajana. Hän oli myös vuoden 2021 kuntavaaleissa Kauniaisissa ehdokkaana.

Wilska oli kunnallisvaaleissa 2021 ehdolla Kauniaisissa, tänä vuonna hän ei kuitenkaan ole.
Kuvaaja: Hanna Hämäläinen
Vuoden 2021 kuntavaaleissa 18–24-vuotiaista vain joka kolmas kävi äänestämässä. Wilska on pitkään tätä ihmetellyt, koska äänestämällä nuoret pääsevät eniten vaikuttamaan arkisiin asioihin. Koulutuksen laatu, kouluruoka, julkinen liikenne ja harrastusmahdollisuudet ovat vain osa monia nuoria koskettavista aiheista.
Wilska uskoo politiikan voivan tuntua etäiseltä, itselle merkityksettömältä aiheelta. Myös nuorten suosiossa olevan Tiktokin osin vääristävän poliitikkojen aikeita.
– Tiktokissa ja X:ssä provosoivat julkaisut keräävät enemmän huomiota ja siten poliitikot keräävät näkyvyyttä.
Tämän vuoksi Wilska välttelee näitä alustoja. Kärjistettyjen mielipiteiden laukominen kyseisillä alustoilla on miltei vaatimus kohdeyleisön saavuttamiseksi, vaikka ne eivät edustaisi poliitikon kantoja ollenkaan.
Wilska kertoo eri medioiden vaalikoneet ovat erinomainen tapa löytää itselle sopiva ehdokas, vaatimatta suurempaa tietämystä politiikasta. Ehdokkaita pääsee tapamaan esimerkiksi toritapahtumilla.
-Ehdokkaat ovat halukkaita keskustelemaan kansalaisten kanssa, koska he juuri haluavat auttaa äänestäjiä ymmärtämään vaalien tärkeydestä, Wilska toteaa.
Kuntavaalit 2025 järjestetään huhtikuussa.