HIV-estolääkityshoidossa hurjat jonot – vain yksi lääkäri antaa reseptejä pääkaupunkiseudun julkisessa terveydenhuollossa

Suomeen viime vuonna uutena saapunut estolääkitys estää tehokkaasti HIV-viruksen tarttumisen. Monille korkea 75 euron kuukausihinta ja pitkät hoitojonot ovat tuottaneet haasteita lääkkeestä kiinnostuneille.

HIV-estolääkitystä on voinut saada Suomessa viime vuoden keväästä lähtien. PrEP-niminen lääkehoito ennaltaehkäisee HIV-tartunnan mahdollisuuden altistustilanteessa.

PrEP-hoidon voi aloittaa vain lääkärin kirjoittamalla reseptillä. HIV:n ennaltaehkäisytyötä tekevän Hivpointin hankekoordinaattori Sami Tuunaisen mukaan hoitojonot pääkaupunkiseudun julkisessa terveydenhuollossa ovat kuitenkin hyvin pitkät. Jonot ovat kasvaneet Tuunaisen mukaan, kun tietoisuus lääkehoidosta on lisääntynyt.

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back vahvistaa tiedon. Hän on ainoa lääkäri, joka aloittaa PrEP-hoitoja HUS-alueen kunnallisella puolella.

– Hoitoon pääsyssä kestää tällä hetkellä jopa puoli vuotta, Hiltunen-Back sanoo.

Hiltunen-Backin mukaan osasyy hoitojonojen pituudessa on koronapandemiassa. Jonot olivat kuitenkin usean kuukauden pituiset jo ennen koronarajoituksia.

PrEP tuo turvallisuuden ja vapauden tunnetta

Hivpointista on mahdollisuus varata tapaamisaika PrEP-lähetteen saamista varten HUS:in sukupuolitautien poliklinikalle. Lähetteitä tehdään henkilöille, joilla on kohonnut riski saada hiv-tartunta. Tuunaisen mukaan lähes kaikki prep-läheteasiakkaat ovat miehiä, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa.

Yksi PrEP-lääkitystä käyttävä suomalainen on helsinkiläinen Jarkko Pietikäinen. Hän joutui odottamaan lääkäriaikaa yli neljä kuukautta, ennen kuin sai lääkereseptin kuluvan vuoden toukokuussa.

Lääkkeen saaminen on tuonut minulle turvallisuuden ja vapauden tunnetta, Pietikäinen sanoo.

Hän kuuli PrEP-hoidon saapumisesta Suomeen ensiksi seuranhakupalveluiden kautta. Pietikäinen on tavannut muita kohonneen hiv tartuntariskiin omaavia, jotka eivät ole koskaan kuulleet lääkehoidosta.

– En tiedä, onko asiasta viestiminen epäonnistunut, vai eikö näitä henkilöitä vaan kiinnosta.

Pietikäisen mielestä lääkkeen hinta on tällä hetkellä liian korkea. Jos lääkettä ottaa vain kerran päivässä, kuukauden annos maksaa tällä hetkellä 75 euroa. Lääke ei ole Kela-korvauksen piirissä.

Pietikäinen ei käytä tällä hetkellä lääkettä päivittäin osittain sen korkean hinnan vuoksi.

Korkea hinta rajaa lääkkeen käyttäjiä

Pietikäinen ei ole ainoa, jonka mielestä lääkkeen nykyinen kuukausihinta on liian korkea. Myös Hivpointin Tuunainen tunnistaa ongelman.

– Olen kuullut useista tapauksista, joissa PrEP-reseptin saanut ei ole voinut ostaa lääkettä sen hinnan vuoksi, Tuunainen sanoo.

Ennaltaehkäiseviä lääkkeitä ei korvata Suomessa. Tuunaisen mukaan joissakin Euroopan maissa, kuten Ruotsissa ja Virossa, lääke kuuluu sairausvakuutuksen piiriin ja korvataan osittain.

Hivpoint toteutti vuonna 2017 kyselytutkimuksen hiv-positiivisten edunvalvontajärjestö Positiiviset ry:n kanssa, mikä olisi sopiva hintataso lääkkeelle. Suurin osa vastanneista sanoi, että heidän kipurajansa on 50 euroa kuukaudessa.

Tuunainen arvioi, että lääkkeen nykyinen hinta voi rajata taloudellisesti heikommassa asemassa olevat sen ulkopuolelle.

– Esimerkiksi opiskelijoilla, työttömillä ja paperittomilla voi olla hankala tilanne tämän takia, Tuunainen sanoo.

Tuunaisen mukaan Hivpoint tekee töitä sen eteen, jotta lääkkeen hinta Suomessa saataisiin laskemaan. Lääkkeen hinnan määrittää sitä valmistavat lääkeyhtiöt. Hivpoint pyrkii myös saamaan lääkkeen maksuttomaksi kaikkein korkeimmassa HIV-riskissä oleville.

Tuunaisen mukaan PrEP:llä on tällä hetkellä noin 300-500 käyttäjää Suomessa.

Hivpoint tarjoaa ilmaisia HIV-pikatestejä kerran viikossa. Koronapandemian takia testiin päässee nyt vain ajanvarauksella.

 

PrEP-lääkitys estää Hiv viruksen tarttumisen

 

  • PrEP-estolääkitystä otetaan joko kerran päivässä, tai ennen ja jälkeen mahdollisen altistumistilanteen. Oikein käytettynä lääke estää tehokkaasti HIV-viruksen tarttumisen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan.
  • Tärkein peruste saada PrEP lääkitys on oma halu hoitoon.
  • PrEP-reseptin myöntämiseen vaaditaan myös, että on kohonnut HIV-riski. Riskiä nostaa esimerkiksi muut todetut seksitaudit viimeisen vuoden aikana.
  • Myös satunnaiset yhdynnät ilman kondomia nostavat riskiä. Näin varsinkin miehillä, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa.
  • PrEP hoitoa ei tarvitse, jos partnerilla on HIV tartunta, joka on hoidossa.