3D-tulostettu ruoka voi olla ratkaisu paino-ongelmiin

Tulevaisuudessa elintarvikkeiden kalorimäärää, ravintoainepitoisuutta ja kylläistä oloa tuottavia raaka-ainesosia pystytään säätelemään tapauskohtaisesti.

Aalto-yliopiston konetekniikan laitoksella on jo vuosien ajan kehitetty elintarvikkeisiin kohdistuvaa 3D-tulostustekniikkaa.

― Meillä on nyt prototyyppejä ruokatulostimista, jotka osaavat muokata tuotteen ravintoainesisältöä, kertoo konetekniikan professori Jouni Partanen.

Muokkaaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi ruoka-aineiden kaloripitoisuutta voidaan joko lisätä tai vähentää.

― Vakavasti ylipainoinen voi päästä lisäkiloista eroon elintarvikkeilla, jotka sisältävät ruokahalua tyydyttäviä raaka-aineita. Nämä raaka-aineet antavat täyden olon ilman suuria kalorilukemia.

Pitkälle kehitetty ruokatulostus toisi avun myös anoreksiaa sairastaville, joille lisäkilot ja monipuolinen ravinto ovat tarpeen.

― Syömishäiriöisten hoitoyksiköissä anorektikoille voisi tarjota aamupalaksi vaikka kaurapuuroa tai välipalaksi hedelmäsalaattia, johon on 3D-mallinnuksen avulla piilotettu runsaasti lisäkaloreita.

Toinen iso kohderyhmä, jolle räätälöity 3D-tulostettu ruoka tulisi hyötykäyttöön ovat ikäihmiset. Heillä on valitettavan paljon erilaisten ravintoaineiden kuten proteiinin ja vitamiinien puutostiloja.

Vanhainkodit hyötyisivät ravitsevammasta, henkilökohtaisiin tarpeisiin vastaavasta ruokavaliosta, mutta myös siitä, miten ruuan rakenne on muokattavissa.

3D-tulostamilla on mahdollista valmistaa esimerkiksi porkkanoita, jotka ovat koostumukseltaan niin pehmeitä, että huonohampaisenkin on helppo niitä pureskella.

3D-tulostetut elintarvikkeet helpottaisivat paino-ongelmaisten ja ikäihmisten lisäksi keliaakikkoja ja muita ruoka-allergioista kärsiviä.

― Kehitteillä on menetelmä, joka rakentaa ravintoaineet raaka-aineyhdistelmistä, joissa ei ole allergisoivia tai henkilölle muuten sopimattomia ainesosia kuten gluteenia, Partanen kertoo.

Ravintoainesisältöjä muokkaavien ruokatulostimien saattaminen markkinoille vie vielä vuosia. Varsinainen läpimurto vaatii sekä teknologian kehitystä että kuluttajakunnan asennemuutosta. Tulostettu ruoka mielletään prosessoiduksi ja keinotekoiseksi, vaikka se on todellisuudessa tuoretta ja hyvää ravintoa.

• Ruoka printtaava 3D-tulostin hyödyntää valmistustekniikkaa, jossa elintarvike rakennetaan kerros kerrokselta lisäämällä erilaisia ravinneaineita yhteen.
• Tulostimessa on riveittäin pieniä pursottimia, jotka puristavat ruokamassan haluttuun muotoon ohjelmoidun mallin mukaisesti.
• Lopuksi valmis massa paahdetaan, keitetään tai lämmitetään. Näin varmistetaan tuotteen pysyminen halutussa muodossa.
• Tuotteen maku, ulkonäkö, koostumus ja kehityksen myötä myös ravintoainesisältö on täysin määriteltävissä.