Purkkiananas kuuluu suomalaisten karanteenivarustukseen – säilykkeistä voi tehdä myös harrastuksen

Koronaepidemia sai ihmiset kuluttamaan enemmän pitkään säilyviä tuotteita. Keväällä uutisoitiin vessapaperin ostobuumista, mutta myös purkkiananaksen myynti on kasvanut.

Koronavirus on saanut ihmiset varautumaan karanteeniin ja ostamaan hyvin säilyviä ruokia. S-ryhmän alikoimapäällikkö Suvi Juutilaisen mukaan säilykkeiden myynti oli kiivaimmillaan epidemian alussa. Purkkiananaksen myynti on heillä yli kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna.

Keskon osto- ja myyntijohtaja Aki Erkkilä kertoo samanlaisen ilmiön näkyneen myös heidän kaupoissa.

– Koronan hamstrausvaiheessa myynti oli erittäin kovaa. Tilanteen rauhoituttua taso on edelleen korkeampi kuin ennen koronaa, Erkkilä sanoo.

Purkkiananas on S-ryhmän kolmanneksi myydyin säilyketuote heti tomaattimurskan ja tonnikalapalojen jälkeen.

– Ananassäilykkeitä on myyty koronaepidemian alusta syyskuun loppuun mennessä 18 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, Juutila sanoo.

Purkkiananasta voi hyödyntää myös luovasti

Purkkiananaksen voi valita tilanteen mukaan

Helsinkiläiset Saara Heikkilä ja Okko Alitalo ovat erityisen kiinnostuneita purkkiananaksesta. Projektina heillä on ollut vertailla eri purkkiananaksia. Vertailuprojektiin he ovat ajautuneet koronan tuoman vapaa-ajan myötä.

– Purkkiananas kiehtoo ravintotuotteena. Raikas ja hedelmäinen pala luontoa peltipurkissa on kiehtova vastakkainasettelu, Alitalo sanoo.

Alitalon ja Heikkilän mukaan tuotteen kokonaisuus määrittelee, kuinka nautinnollinen purkkiananaskokemus on. Kokonaisuuden kannalta tärkeimpiä ominaisuuksia ovat säilöntämehu, makeus, happamuus, väri ja koostumus.

– Kukin voi valita tilanteeseen sopivimman tuotteen, sillä valikoimaa on paljon, Alitalo sanoo.

Heidän projektinsa jatkuu ja tavoitteena on kartuttaa tietämystä mahdollisimman monesta purkkiananaksesta.

– Huomasin erään aasiakaupan hyllyllä olevan viiden kilon purkkiananaksen. Se on seuraava haaveeni. Ei sellaisia saa normikaupoista, Heikkilä sanoo.

Säilykkeet ovat turvallista kestoruokaa

Helsingin yliopiston elintarviketurvallisuuden apulaisprofessori Janne Lundén kertoo täysisäilykkeiden olevan lähtökohtaisesti turvallisia. Täysisäilykkeillä tarkoitetaan tiiviissä metallipurkissa olevaa tuotetta.

– Säilykepurkit käsitellään niin, että ruokaa pilaannuttavat mikrobit kuolevat. Tuote säilyy pitkälle parasta ennen päivämäärän yli.

Ainoa mikä täysisäilykettä saattaa pilaannuttaa, ovat siinä tapahtuvat kemialliset reaktiot, jotka vaikuttavat tuotteen rasvoihin ja proteiineihin. Kuluttajalle tämä näkyy värin, hajun tai maun muutoksina. Lundénin mukaan parasta ennen päiväys on yrittäjän päätettävissä.

Tutkimusten mukaan alumiini kertyy ihmisiin ja voi olla osasyynä Alzheimerin tautiin. Tämä on ollut monien säilykekuluttajien huolenaiheena, sillä suurin osa säilykkeistä pakataan alumiinipurkkeihin. Lundén kuitenkin rauhoittelee tilannetta.

– Purkit pinnoitetaan ja ne kestävät happamienkin tuotteiden, kuten ananaksen, säilömistä ilman alumiinin liukenemista.

Kolhiintunut purkki voi kuitenkin aiheuttaa pinnoitteelle vaurion ja alumiinia voi päästä liukenemaan tuotteeseen. Ruokavirasto ei suosittele kolhiintuneiden purkkien käyttöä.

Hyväkuntoinen ananaspurkki voi siis tuottaa elämyksiä pitkänkin ajan kuluttua ostohetkestä.