Nooralotta Neziri kamppaili kehonkuvansa kanssa vuosia – ”Silloin tiesin, että en ole hyvä näin”

Huippu-urheilija Nooralotta Neziri on kokenut paljon vastoinkäymisiä kehonkuvansa kanssa. Vääristyneeseen kehonkuvaan on vaikuttanut esimerkiksi negatiiviset kommentit, joita Neziri on saanut. Nykyään hän kertoo päässeensä yli vaikeuksista, joista kärsi kymmenen vuotta.

Aitajuoksija Nooralotta Neziri on saanut urheilu-uransa aikana negatiivista palautetta ulkonäöstään. Hänen kokemuksensa kehonkuvastaan on ollut epävarma.

– En ollut ennen katsonut kehoani kriittisesti, ennen kuin valmentajani kommentoi sitä. Silloin tiesin, että en ole hyvä näin.

Se mietitytti Neziriä pitkään. Hänen kehonkuvansa alkoi vääristyä, mikä vaikutti esimerkiksi hänen ruokailutottumuksiinsa. Neziri kamppaili kymmenen vuotta kehonkuvansa kanssa.

– Kun olin syömishäiriön rajalla, ruoan ajattelu vei ison osan arjesta. Ruoasta ei voinut nauttia ja stressasin kehostani esimerkiksi kisoissa pienissä vaatteissa.

Syömisen vähentäminen heikensi Nezirin harjoittelun tuloksia. Myöhemmin hän sai apua syömistottumuksiin ravintovalmentajalta. Oikeanlainen ruokailu alensi rasvaprosenttia, paransi kehonkoostumusta sekä suorituskykyä. Tällä hetkellä Neziri kokee ravinnon olevan hänelle työkalu, koska hän osaa suhtautua siihen paremmin.

Neziri ei koe kehonkuvan olevan enää tabu. Hän kokee että, valmennuksessa siihen pitäisi paneutua enemmän. Vääränlaiset tai harkitsemattomat kommentit voivat aiheuttaa nuorille urheilijoille paineita omasta kehonkuvasta.