Pelijameilla kuka tahansa voi tehdä pelin yhdessä viikonlopussa

Jameilla syntyi muun muassa reggaepeli, jossa pääsee säveltämään yhdessä kaverin kanssa.

Maailman suurin pelijamitapahtuma Global Game Jam keräsi helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna ihmisiä yli 100 maasta tekemään pelejä. Suomessa tapahtumapaikkoja oli 24.

Kuopiossa jamit järjestettiin Savonian kampuksella samanaikaisesti Havuja Hack -tapahtuman kanssa.

Vaikka suurimmalla osalla osallistujista olikin taustaa peli- tai ohjelmistokehityksestä, ei aiempaa kokemusta kuitenkaan vaadittu.

– Jos tulet ensimmäistä kertaa, niin tee vaikka joku matopeli-tyylinen peli. Ja sitten kun kokemusta on enemmän, voit kokeilla monimutkaisempia pelejä, neuvoo Kalle Sievänen, yksi tapahtuman pääjärjestäjistä.

Jameilla saa tehdä muitakin kuin videopelejä. Teos voi olla lautapeli, korttipeli tai miksei jopa kokonaan uusi urheilulaji.

Savoniassa tietotekniikan insinööriksi opiskeleva Mikko Saari osallistui jameihin toista kertaa. Jamit ovat mukavaa vaihtelua, sillä päivisin hän ei pelejä juurikaan ehdi tehdä.

– Koulun puolella tehdään pääasiassa webbikehitystä sekä ohjelmistokehitystä. Pieniä pelidemoja tulee silloin tällöin tehtyä, esimerkiksi korttipelin pohjaa, jossa toimivat pakan sekoitus ja käsikortit, Saari toteaa.

Pelijamit ovat yhteisöllinen tapahtuma, johon ovat tervetulleita kaikki ikään, sukupuoleen tai ammatilliseen osaamiseen katsomatta.

Perjantain aloitustilaisuudessa nähtiin videoterveiset Ukrainan pelinkehittäjiltä. Turvallisuussyistä Ukrainan tapahtumapaikkoja ei julkistettu.

Aloitustilaisuudessa kuultiin myös Fereshteh Foroughia, joka on perustanut afganistanilaisille nuorille naisille tarkoitetun ohjelmointikoulun.

Sunnuntaina jamien päätteeksi tiimit pääsivät esittelemään pelejään päälavalle.

Tapahtumakävijä ohjelmoi tietokoneella.

Mikko Saaren mielestä parasta jameissa on uusien ihmisten tapaaminen.

Global Game Jam numeroina:

 

  • Tämän vuoden Global Game Jameilla tehtiin ympäri maailman yhteensä 7606 peliä.
  • Tapahtumaan rekisteröityi 39483 henkilöä.
  • Kuopiossa osallistujia oli 24 ja pelejä syntyi 11 kappaletta.
  • Pääset kokeilemaan pelejä täältä: https://globalgamejam.org/2023/jam-sites/fgj-kuopio/games