Suomalainen Eeva Valentine äänestää Yhdysvaltain presidentiksi Joe Bidenia, mutta pelkää Donald Trumpin voittavan vaalit

Yhdysvaltain kaksoiskansalaisen mielestä rasismi ja vihapuhe ovat lisääntyneet, kun Donald Trump on ollut presidenttinä.

Tennesseessä asuva suomalainen, Eeva Valentine äänestää Yhdysvaltain presidentiksi demokraattien Joe Bideniä, mutta arvelee, että istuva republikaanipresidentti Donald Trump valitaan jatkokaudelle.

─ Pahoin pelkään, että Joe Biden saa eniten ääniä, mutta Donald Trump voittaa tärkeimmät vaa’ankieliosavaltiot ja siten presidentinvaalit, Valentine sanoo.

Kun Trump voitti vuonna 2016 presidentinvaalit, Valentine myi televisionsa pois.

─ En voinut katsoa häntä. En voinut katsoa myöskään Trumpin ja Bidenin vaaliväittelyä, sillä se oli täynnä Trumpin loanheittoa.

Tennesseen osavaltio on republikaanimyönteinen. Valentine sanoo, että yli 90 prosenttia hänen työpaikkansa työntekijöistä kannattaa Trumpia.

─ En ole osallistunut poliittisiin keskusteluihin ollenkaan, Valentine sanoo.

Eeva Valentine aikoo äänestää ennakkoäänestyksessä paikan päällä. Hän ei luota postiäänestykseen.

Yhdysvalloissa äänestetään EU:n malliin

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Maria Annalan mukaan Yhdysvaltojen vaalijärjestelmän voi ymmärtää, jos ajattelee Yhdysvaltoja Euroopan unionina.

─ Jokainen osavaltio järjestää omat vaalinsa, aivan kuten EU-maat järjestävät omat vaalinsa, joissa valitaan edustajat EU-parlamenttiin, Maria Annala kertoo.

Osavaltioiden yksittäiset vaalipiirit järjestävät presidentinvaalit ja ovat vastuussa siitä, miltä äänestäminen näyttää ja miten se tapahtuu käytännössä.

─ Kun osavaltiotason vaalit on järjestetty, jokaisessa osavaltiossa katsotaan, kuka ehdokas voitti siellä. Osavaltioiden sääntöjen mukaan niillä on tietty määrä valitsijamiehiä, jotka lähetetään äänestämään presidenttiä, Annala sanoo.

Rasismia ja vihapuhetta Tennesseen kaduilla

Donald Trumpin aikana vihapuhe, rasismi ja eriarvoisuus ovat lisääntyneet. Valentinen mukaan edellisen Yhdysvaltain presidentin, Barack Obaman aikana oli rauhallisempaa ja suvaitsevampi ilmapiiri.

─ Trump on syrjinyt puheissaan meksikolaisia. Jos täällä Tennesseessä joku ihminen on meksikolaisen näköinen tai puhuu espanjaa, paikalliset asukkaat alkavat huutamaan hänelle vihaisesti, Valentine kertoo.

Valentine on naimisissa tummaihoisen miehen kanssa, ja hekin ovat kokeneet rasismia ja ennakkoluuloja.

Eeva Valentine on äänestänyt Yhdysvaltain presidentinvaaleissa aina demokraatteja.

Valentinen mielestä Yhdysvallat ei ole täysin demokraattinen maa. Kaikki asiat eivät ole kunnossa.

─ Coloradossa asuvalla tyttärelläni ja hänen miehellään ei ole sairausvakuutuksia, sillä heidän työpaikkansa eivät ole myöntäneet niitä, Valentine ihmettelee.

Suomessa kaikki kansalaiset kuuluvat automaattisesti julkisen terveydenhuollon piiriin.

Yhdysvaltojen muutos riippuu voittajasta

Maria Annalalla on vahva käsitys siitä, mitä Yhdysvalloissa tapahtuu vaalien jälkeen.

Trumpin voittaessa Annala ei usko Yhdysvaltojen äkilliseen muutokseen.

─ Asiat jatkuvat luultavasti samanlaisina kuin Trumpin aiemmalla kaudella. Joku on spekuloinut, että Trumpista tulee vielä hullumpi toisella kaudellaan, koska silloin hänen ei tarvitse miettiä enää uudelleenvalintaa. Trumpille on tärkeintä, että hänen ydinkannattajansa kokevat, että hän on tehnyt heidän eteensä hyvää työtä.

Jos demokraattien Joe Biden voittaa vaalit, Annala uskoo Yhdysvaltojen menevän sekä sisä- että ulkopoliittisesti hyvin erilaiseen suuntaan.

─ Ulkopoliittisesti Yhdysvallat palaisi aktiivisemmin kansainvälisen työhön, esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Sisäpoliittisesti koronaviruspandemiaa ryhdyttäisiin hoitamaan aktiivisemmin liittovaltiotasolla. Annetaan paljon säädöksiä ja määräyksiä, ja pandemiapolitiikkaa tehtäisiin asiantuntijavetoisesti, Annala perustelee.

Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään 3. marraskuuta.