Ateneum innostaa nuoria taiteen äärelle Taidetestaajat-ohjelman kautta

Kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset pääsevät kouluvuoden aikana 1–2 taidevierailulle. Tänä vuonna vierailuja on tehty erilaisiin taidetapahtumiin yhteensä jo 128 000.

Valtakunnallinen Taidetestaajat-ohjelma tuo Ateneumiin viikoittain jopa kaksisataa kahdeksasluokkalaista tutustumaan museon Ajan kysymys -näyttelyyn. Ohjelman tavoitteena on tarjota nuorille kokemuksia erilaisen taiteen parissa, ja Ateneumiin matkataan Pohjois-Suomesta saakka.

Museo-opas ja Kansallisgallerian koordinaattori Annika Lintervo pitää Taidetestaajat-ohjelmaa hyvänä tapana saada nuoret museoon taiteen äärelle.

– Joskus nuoret saattavat olla aluksi epäinnokkaita, mutta kierroksen aikana innostua taiteesta ja yllättyä siitä itsekin, että taidetta voikin katsoa muullakin kuin heidän mielestään kuivalla ja aikuismaisella tavalla.

Kierroksilla hyödynnetään erilaisia toiminnallisia menetelmiä, kuten keskustelu- ja adjektiivikortteja, joilla nuoret saadaan osallistumaan ja pohtimaan teoksia. Tehtävänä voi olla esimerkiksi etsiä sanaa arvoituksellinen vastaava teos.

Näyttelykierros voidaan Lintervon mukaan räätälöidä kullekin ryhmälle sopivaksi.

– Aluksi skannailemme, millainen ryhmä on kyseessä ja suunnittelemme kierrosta tilanteessa sen mukaan. Jokainen opas lisää persoonallaan kierrokselle omia juttujaan. Itselleni kierrosten vetäminen on ollut motivoivaa.

Viime syksynä mediassa keskustelua herätti taidetestaajien epäasiallinen käytös esimerkiksi teatterinäytöksissä tai konserteissa. Ateneumissa häiriöitä ei ole havaittu.

– Museossa opas on oppilaiden kanssa intensiivisemmin läsnä, ja pystymme reagoimaan heti, jos joku esimerkiksi menee liian lähelle teoksia, Lintervo sanoo.

Taidetestaajilta ja ryhmien opettajilta on tullut paljon hyvää palautetta. Lintervo kertoo, että kierroksella koettua on palautteiden mukaan pystytty hyödyntämään myöhemmin esimerkiksi historian tunneilla. Pyrkimyksenä on, että kynnys mennä museoon madaltuisi.

– Kun kierroksella käydään läpi teoksiin, taiteilijoihin ja rakennukseen liittyviä tarinoita, niin koko museo on sen jälkeen ihan eri tavalla nuorille tuttu.

Taidetestaajat-ohjelmaa tuottaa Suomen lastenkulttuuriliitto ja sitä rahoittavat Suomen kulttuurirahasto sekä Svenska kulturfonden. Kevään 2027 jälkeen ohjelmalle toivotaan rahoitusta valtiolta ja pysyvää paikkaa perusopetuksessa.