Finnfoto Gallerian valokuvanäyttely kerännyt kävijöitä Kauppakeskus Redissä

Helsingin Kalasatamassa sijaitsevaan kauppakeskus Rediin avattu Finnfoto Galleria tarjoaa valokuvataidetta ilman sisäänpääsymaksua.

Finnfoto Gallerian tavoitteena on tuoda valokuvataide mahdollisimman helposti saavutettavaksi. Kauppakeskuksessa näyttelytilaan pystyy löytämään, vaikka vilkkaimmat pääkulkuväylät eivät osu täysin gallerian viereen, toteaa näyttelyn valokuvaaja Tanja Palmunen.

Abandoned Nordic -näyttelyn avajaisten kävijämäärä ylitti odotukset helmikuun alussa avatussa galleriassa, Palmunen iloitsee.

– Kynnys mennä kauppakeskuksessa sijaitsevaan näyttelyyn voi olla suhteellisen matala verrattuna kivijalkagalleriaan, kun myös sisäänpääsy on maksuton.

Näin on käynyt myös Merille, 10, sekä Otsolle, 12, jotka ovat päättäneet pysähtyä näyttelyyn ohikulkumatkallaan. Heille valokuvanäyttely kauppakeskuksessa on kokemuksena uusi, mutta he ovat vaikuttuneita esillä olevista teoksista sekä näyttelyn maksuttomuudesta.

– On hienoa, että taidetta rakastavan on mahdollista tulla näyttelyyn taloudellisesta tilanteestaan huolimatta.

Kuvien takana runsaasti selvitystyötä ja halu kulttuurihistorian säilyttämiseksi

Gallerian avausnäyttely Abandoned Nordic koostuu hylätyistä rakennuksista otetuista valokuvista eri puolilta Eurooppaa. Palmunen kertoo kuvauskohteiden selvittämisen vievän aikaa vaihtelevasti riippuen siitä, kuinka paljon kohteista on tietoja saatavilla.

– Keskimääräisesti yksittäisen rakennuksen lokaation selville saaminen kestää muutamia tunteja, mutta joissain tapauksissa se voi viedä jopa vuoden.

Palmunen kertoo taustoja näyttelyssä mukana olevasta teoksesta War Legs, jossa näkyy keväällä 2022 kuvatut, ranskalaiseen taloon jätetyt sotainvalidin proteesijalat. Palmunen palasi talolle uudelleen vuoden lopussa, mutta se oli tuhottu.

– Kuva on erityisen arvokas, kun tietää, ettei kyseistä paikkaa enää ole eikä sitä pääse toistamiseen kuvaamaan.

Tanja Palmusen ja Kimmo Parhialan Abandoned Nordic on nähtävillä Finnfoto Galleriassa 6.2-1.4.2023.