Cheerleadingin suosio jatkuvassa kasvussa

Kilpacheerleadingin harrastajien määrä on noussut parin viime vuoden aikana noin 20 prosenttia vuosittain. Osasyy lajin kiinnostavuuden lisääntymiseen johtuu naisten maailmanmestaruuksista kahtena peräkkäisenä vuotena sekä siitä seurannut medianäkyvyys.

Cheerleading on näyttävä kilpaurheilulaji, jonka harrastajia Suomessa on yli 12 000. Lajiin liittyvät akrobaattiset osat tekevät siitä teknisesti vaikean, mutta myös yleisölle yllätyksellisen ja viihdyttävän.

Suomen Cheerleadingliiton toiminnanjohtaja Heidi Borg kertoo, että lajin kasvuun on vaikuttanut myös pitkäjänteinen työ, mitä he ovat tehneet yhteistyössä jäsenseurojen kanssa.

― Uskon, että tällä toiminnalla on ollut suuri merkitys lajin kasvun tukemisessa.

Myös miehet ovat löytäneet lajin pariin

Roosa Holkko, 23, on harrastanut kilpacheerleadingia helsinkiläisessä Golden Spirit seurassa jo kymmenen vuotta ja kilpailee tällä hetkellä SM-tason sekajoukkueessa Phoenix.

Holkko on itse ollut todistamassa lajin suosion kasvua. Phoenix oli aluksi naisten joukkue, joka muuttui sekajoukkueeksi vuoden 2013 lopussa ensimmäisen miehen liityttyä joukkueeseen. Tällä hetkellä joukkueessa urheilee aktiivisesti 13 miestä ja 19 naista.

― Meidän joukkueeseemme on joka vuosi enemmän hakijoita ja seuraamme on tehty uusia aloittelijajoukkueita. Kisoja järjestetään enemmän kuin ennen.

Holkon mielestä lajin esittelyä erilaisissa tapahtumissa voisi entisestään lisätä esimerkiksi varainkeruu- tai vapaaehtoiskeikoilla, joissa joukkueita voisi esiintyä. Hän on itse joukkueensa kanssa ollut esiintymässä muun muassa Mall Of Tripla -kauppakeskuksen avajaisissa sekä erilaisissa juoksutapahtumissa.

Seuratoiminta kasvaa lajin mukana

Lajin suosio näkyy myös seuratoiminnassa. Harrastajamäärien kasvaessa seuroja tulee lisää ja jo olemassa oleviin tehdään uusia joukkueita. Seurojen yhdistämistä tapahtuu, jos samassa kaupungissa niitä on useita.

Suomen Cheerleadingliito kehittää samalla omia palveluitaan vastaamaan kasvavaa harrastajamäärää, jonka lajin tunnettuus tuo mukanaan.

Suomen Cheerleadingliitto:

  • vuonna 1995 perustettu valtakunnallinen lajiliitto
  • tarkoituksena on cheerleadingtoiminnan edistäminen, kehittäminen ja valvominen, kilpailu-, nuoriso- ja kuntoliikuntatoiminnan harjoittaminen
  • toimiminen lajin harrastajien valtakunnallisena yhdyselimenä.
  • Vuonna 2019 SCL:n kuuluu 56 jäsenseuraa, joissa on harrastajia yhteensä yli 12 000.