Hitiksi noussut auttamisen sovellus heijastaa yhteiskunnan tilannetta

Vuoden digitaalisin teko -palkinnon voittanut auttamisen sovellus saa koko ajan lisää käyttäjiä. Samalla apua tarvitsevia tulee lisää ja nähdään millaista apua juuri nyt ihmiset kaipaavat.

Commuapp on sovellus, jonka avulla voi tarjota ja pyytää apua matalalla kynnyksellä lähialueilla. Sovelluksessa voi myös tutustua uusiin ihmisiin ja luoda verkostoja.

Commun käyttäjät ja käyttö heijastavat yhteiskunnan tilannetta hyvin. Sovelluksessa näkyi ruoka-avuntarve jo puolitoista kuukautta ennen kuin kriisistä mainittiin mediassa.

Sovelluksen kautta voi tarjota ruoka-apua sitä kaipaaville. Yrityksen tiimi järjesti myös tapahtuman 1000tekoa, jossa he jakoivat viime marraskuussa tuhat ruokakassia, sponsoreiden ja vapaaehtoisten avulla Helsingin kaapelitehtaalla.

Juuri tälläkin hetkellä sovelluksessa on monia ruoka-apuilmoituksia Helsingissä.

Eniten kaivataan keskusteluseuraa ja vertaistukea

Kun sovellus aloitti toimintansa, avun antajia oli noin 70 prosenttia ja apua tarvitsevia 30 prosenttia sovelluksen käyttäjistä.

­­­ – Luvut ovat kääntyneet nyt päälaelleen, sanoo Karoliina Kauhanen, joka on yksi sovelluksen perustajista.

Käyttäjämäärä on kasvanut muutamassa vuodessa lähelle 30 000 ihmistä. Uudenmaan alueella käyttäjiä on noin 10 000.

Tällä hetkellä sovelluksen tekijät haluavat kannustaa käyttäjiä auttamaan esimerkiksi kaupunkien välisellä leikkimielisellä kilpailulla.

Uudenmaan alueella sovelluksessa haetaan eniten vertaistukea, keskusteluseuraa ja suomen kielen opettajia. Vertaistukea kaipaavat esimerkiksi yksinhuoltajat ja opiskelijat. Keskusteluseuraa puolestaan kaipaavat esimerkiksi ihmiset, jotka eivät pääse ruuhkautuneen terveydenhuollon takia puhumaan ammattilaiselle. Ukrainan kriisin takia kieliopetuksen tarve on noussut selvästi.

– Aktiivista toimintaa kaivattaisiin enemmän Turussa ja keskisuurissa kaupungeissa, joissa on tällä hetkellä paljon avun tarvitsijoita. Käyttäjiä kaivataan lisää myös ympäri Suomea. Kaikki hyötyvät kuitenkin jossain vaiheessa elämää siitä, että on mahdollista antaa ja pyytää apua matalalla kynnyksellä, sanoo Kauhanen.

Commuapp toimii myös yhteistyössä yritysten ja yhdistysten kanssa.

– Yritysten kiinnostus vapaaehtoistoimintaa kohtaan kasvaa koko ajan, kommentoi Kauhanen.

Miten Commuapp toimii?

 

Yksityishenkilöt:

  1. Commuapp-sovelluksessa voit katsoa lähialueellasi olevia ilmoituksia apua tarvitsevilta ja auttajilta. Voit itse myös luoda ilmoituksia.
  2. Voit valita ilmoituksista sinulle sopivan, ottaa ilmoituksen tekijään yhteyttä ja sopia tapaamisen.
  3. Näin voit esimerkiksi toimittaa ruoka-apua lähialueellasi sitä tarvitsevalle.

 

Yhdistykset:

  1. Yhdistykset voivat luoda Commuapp-sovellukseen yhdistystilin.
  2. Tilin kautta he voivat ilmoittaa sovelluksessa esimerkiksi kaipaavansa vapaaehtoistyöntekijöitä, ja sovelluksen vapaaehtoiset saavat tästä ilmoituksen.
  3. Näin vapaaehtoiset voivat ottaa yhteyttä yhdistykseen tilin kautta ja ilmoittautua auttamaan.