Ilmastoaktivismi ei ole vain nuorten asia

Ilmastoisovanhemmat on järjestö, joka haluaa jättää lastenlapsilleen elinkelpoisen maapallon.

Vuonna 2019 perustetun Ilmastoisovanhemmat-järjestön jäsenet osoittavat joka perjantai mieltään Eduskuntatalon portailla.

Ilmastoisovanhempiin kuuluu hieman yli 70 rekisteröityä jäsentä, joista suurin osa on eläkeikäisiä. Järjestön tavoite on toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja tukea siihen liittyvissä toimissa lapsia ja nuoria.

Tavoitetta edistetään muun muassa osallistumalla joka perjantai kansainvälisen Fridays for Future -liikkeen mielenosoitukseen Eduskuntatalolla. Järjestö oli myös toukokuussa 2022 mukana järjestämässä Elokapinan lastenkapinaa.

Ilmastoaktivismi nähdään usein ensisijaisesti nuorten toimintana niin mediassa kuin tutkimuksissa. Ruotsalainen Greta Thunberg on antanut liikkeelle globaalisti kasvot.

Ilmastoisovanhemmat lukevat satuja lapsille.

”Eläkkeellä aktivismiin on aikaa paremmin kuin ruuhkavuosien keskellä”, sanoo Matti Nummelin. Kuva: Matti Nummelin/Ilmastoisovanhemmat

Lastenlasten tulevaisuus motivoi aktivismiin

Ilmastoisovanhemmat toimivat sen eteen, että myös tämän päivän lapsilla ja heidän jälkeläisillään olisi mahdollisuus elää ekologisesti kestävässä maailmassa.
Järjestön sihteerin Matti Nummelinin mukaan sukupolvien yhdenvertaisuutta ei ole huomioitu Suomen tai EU:n päästötavoitteissa.

– Tavoitteet eivät yllä esimerkiksi vuoteen 2100, jolloin omat lapsenlapseni ovat kahdeksankymppisiä.

Ilmastoisovanhempiin kuuluakseen ei tarvitse olla isovanhempi, mutta Nummelinia ja monia hänen yhdistyskavereitaan aktivismiin motivoivat omat jälkeläiset.

– Pitäisi pystyä ajattelemaan pidemmälle. Millaisessa maailmassa lapsenlapseni tai heidän lapsenlapsensa tulevat elämään?

Seuraavaksi Ilmastoisovanhemmat kampanjoivat ilmastoasioiden puolesta EU-vaalien yhteydessä. Uutena aluevaltauksena järjestö on perustanut TikTok-tilin, joten aktivismia tehdään jatkossa myös virtuaalisesti.

Fridays for Future (FFF)
• Kansainvälinen nuorten käynnistämä ilmastoaktivismin liike
• Toimii 70 maassa vuoden 2023 tilaston mukaan
• Syntyi vuonna 2018, kun Greta Thunberg aloitti ilmastolakon koulussaan Ruotsissa
• Suomen FFF järjestää ilmastomielenosoituksen joka perjantai klo 10–12 Eduskuntatalon portailla
• Liike oli suurimmillaan vuonna 2019, jolloin FFF-mielenilmauksia järjestettiin jopa 151 maassa

 

Lähde: fridaysforfuture.org