JHL:n kuntamittari arvioi kuntia tulevaisuuden työnantajina

JHL julkaisi ensimmäistä kertaa kuntamittarin, jolla se aikoo seurata alueellista kehitystä. Työmarkkinajärjestöissä kerätään vaihtelevasti omaa tutkimustietoa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) haluaa tietää, miten kunnat kehittyvät työnantajina tulevaisuudessa. Tätä varten liitto on laatinut kuntamittarin: työkalun, jolla kuntia voi vertailla tilastotiedon ja jäsenkyselyiden avulla. Mittari on osa liiton monivuotista tulevaisuustrendityötä.

– Mietimme, että mitä jos ammattiliitto toimisi kuin ajatushautomo, sanoo JHL:n erityisasiantuntija Samuli Sinisalo.

Ammattiliitot käyttävät tutkimustietoa edunvalvonnan tueksi. Ne teettävät säännöllisesti jäsenkyselyitä ja -barometrejä, mutta laajempi, yhteiskunnallinen tutkimus toteutetaan yleensä suuremmissa kattojärjestöissä. EK ja SAK teettävät säännöllisesti selvityksiä, ja Akava rahoittaa erillistä Akava Works -tutkimuspajaa.

JHL aloitti tulevaisuustrendien tutkimuksen vuonna 2021 ilmastoselvityksellä. Siitä on nyt jalostettu neuvottelutavoitteita parhaillaan käytäviin työehtosopimusneuvotteluihin.

Sinisalon mukaan tutkimusta tarvitaan nimenomaan siitä näkökulmasta, miten yhteiskunnalliset trendit vaikuttavat julkiseen sektoriin.

– Mitä esimerkiksi tapahtuu kunnallisen energialaitoksen työntekijöille, kun kivihiilestä luovutaan energialähteenä ja voimala suljetaan?

JHL:n kuntamittarin on tarkoitus seurata Suomen kuntien kehitystä pidemmällä aikavälillä. Se asettaa kunnille arvosanan yhdellätoista osa-alueella, joista kaksi perustuvat liiton jäsenkyselyn vastaustuloksiin ja loput Tilastokeskuksen ja Kuntaliiton tilastoista poimittuihin lukuihin. Esimerkiksi osa-alueen ”Demokratia” arvosana perustuu kunnan äänestysprosenttiin ja ”Riski työttömyydestä” on kunnan työttömyysaste.