Kissat kiintyvät ihmisiin koirien ja vauvojen tavoin

Uusi tutkimus tutki kissojen kiintymyssuhdetta omistajiinsa.

Kissat muodostavat ihmisiin samankaltaisia kiintymyssuhteita kuin koirat ja vauvat, osoittaa tuore tutkimus. Oregon State Universityn tutkijat ovat osoittaneet kissojen kiintyvän omistajiinsa, vaikka ne eivät sitä ehkä näytäkään.

Tutkimuksessa kissoille tehtiin testi, jossa selvitettiin niiden kiintymystä omistajiinsa. Testissä kissat viettivät aluksi kaksi minuuttia omistajiensa kanssa, joutuivat sitten eroon näistä kahdeksi minuutiksi ja lopuksi viettivät vielä toiset kaksi minuuttia näiden kanssa.

Jälleennäkemisen aikana testattujen kissojen stressitaso lievittyi 64 prosentilla kissoista. Niiden havaittiin myös olevan turvallisesti kiintyneitä. Tämä tarkoittaa sitä, että kissa luottaa omistajaansa ja tuntee olonsa mukavaksi tämän seurassa. Tutkimuksessa oli mukana 108 kissaa, joista 70 oli pentuja ja 38 aikuisia.

Kissa on suositumpi lemmikki kuin koira

Uusi tutkimus osoittaa päinvastaista tietoa aiempiin tutkimustuloksiin nähden. Aiemmat tutkimukset ovat väittäneet esimerkiksi, että kissat saattaisivat tappaa omistajansa, jos olisivat isompia.

Kissa on koiraa yli puolet vähemmän arvostettu lemmikki, vaikka kissa on Suomessa huomattavasti yleisempi lemmikkieläin. Tämä käy ilmi Royal Caninin Taloustutkimuksella teettämästä Suuresta kissatutkimuksesta.

Suomessa oli vuonna 2016 yli 1,3 miljoonaa kissaa. Kissojen määrä on kasvanut vuosien varrella. Jo vuonna 2014 kissojen määrän arveltiin olevan jopa 600 000 ja miljoonan välillä. Koiria sen sijaan on vuoden 2018 tiedon mukaan vain noin 700 000.