Kreikka myöntämässä turkkilaisille lomaviisumin saarilleen

Kreikka haluaa johdonmukaisesti tukea Turkkia sen EU-jäsenyysprosessissa. Maa pyrkii helpottamaan viisumien myöntämistä niin, että turkkilaiset tutkijat, liikematkustajat ja opiskelijat voisivat luoda läheisemmät suhteet Eurooppaan.

Kreikan pääministeri Kiryakos Miçotakis kertoo maan valmistelevan turistiviisumia, jolla turkkilaiset matkailijat voisivat oleskella maassa seitsemän päivää, kertoo turkkilainen uutiskanava TRT Haber.

Miçotakis ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapasivat Ateenassa 7. joulukuuta 2023. Erdoğan vieraili Ateenassa viimeksi vuonna 2017.

– Kuuteen vuoteen on mahtunut paljon tapahtumia, kuten pandemia, sota Euroopassa ja luonnonkatastrofit, Miçotakis toteaa. Molemmissa maissa on nähty tuhoisia luonnonkatastrofeja, kuten maanjäristyksiä ja metsäpaloja.

Hän huomauttaa, että naapurimaiden kahdenvälisissä suhteissa on ollut ajoittain vaihtelua. Turkki ja Kreikka ovat olleet keskenään sodassa, joka päättyi väestönvaihdokseen vuonna 1923. Tuolloin Kreikan turkkilaisvähemmistö joutui palaamaan Turkkiin ja Turkin kreikkalaisvähemmistö Kreikkaan. Lähivuosina maiden välejä ovat kiristäneet muun muassa ilmatilaloukkaukset Egeanmerellä.

Maiden välit lämpenivät Vilnassa

Miçotakis ja Erdoğan tapasivat kesällä Vilnassa ja päättivät avata viestintäkanavat uudelleen maiden välistä yhteistyötä varten. Yhteistyötä ohjaavat maiden ulkoministerit. Maat aikovat lisätä yhteistyötään niin kaupan saralla kuin maahanmuutto-ongelmissakin.

– Haluamme tehdä Egeanmerestä rauhan meren, presidentti Erdoğan toteaa.

Kreikka pyysi EU:n komissiota tarjoamaan tavallisille turkkilaisille mahdollisuuden lomailla Kreikan saarilla.

Viisumimaksuksi on kaavailtu 60 euron hintaa. Viisumi oikeuttaisi vierailuun kymmenellä eri Kreikan saarella.