Lääketiede ja geenitutkimus tutummaksi työpajatoiminnalla

Tieteen tiedotus ry on myöntänyt rahoituksen HUSin, Tiedekeskus Heurekan ja Helsingin Biopankin yhteistyöhankkeen toteuttamiseksi.

 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS, Tiedekeskus Heureka ja Helsingin Biopankki ovat aloittamassa yhteisen tiedehankkeen. Hankkeen tarkoituksena on tuoda tiedettä lähemmäksi lapsia ja lapsiperheitä ja tehdä suomalaisesta lastentautien ja geenien tutkimuksesta tutumpaa.

– Tarjolla on uutta tutkimusta ja tieteen kannalta kiinnostavaa sisältöä. Biopankki ja Lastentautien tutkimuskeskus tekevät huikeaa tutkimustyötä juuri nyt, joka ei ole suurelle yleisölle niin tuttua kuin sen pitäisi olla, sanoo Heurekan teematuottaja Paula Havaste.

Yhteistyöhankkeella halutaan hälventää geenitutkimukseen liittyviä ennakkoluuloja ja pelkoja. Tutkimuksen kannalta on ehdottoman tärkeää, että Biopankkiin saadaan tarvittavia näytteitä.

Hanke käsittää geenejä ja geenitutkimuksen sovelluksia käsittelevän tiede-esityksen ja työpajan sekä yliopistollisten lastensairaaloiden lastenosastoille jalkautuvan kiertueen.

Lisäksi Heurekassa järjestettävässä Lasten lääketieteen päivässä nähdään geenitutkimuksen kattava esittely maaliskuussa 2020.

Hanke korostaa toiminnallisuutta. Itse tekemällä ja kokeilemalla lapset ja vanhemmat osallistujat saavat yhtä lailla hauskan kokemuksen kuin tietoakin. Työpajat toteutetaan Heurekan nykyisten toimintamallien pohjalta.

– Heureka on tiedeviestinnän superlaitos. Se on paikka, jossa tieteestä tehdään jännittävää, kiehtovaa ja innostavaa. Tarjoamme oivalluksia uusista tieteen aloista, Havaste kommentoi.

Työpajoja pilotoidaan Heurekassa, minkä jälkeen on mahdollista toteuttaa koko maan kattava kiertue. Mukaan valitaan lastensairaaloita myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Kiertävät työpajat ja tiede-esitykset ovat maksuttomia.