Liikuntapaikat ovat tehneet säästöjä toiminnassaan energiankriisin hillitsemiseksi

Sähkön saatavuudessa ja hinnassa on odotettavissa erilaisia häiriöitä tulevana talvena. Julkiset –ja yksityiset liikuntapaikat ovat tehneet muutoksia palveluiden tarjoamisessa, jotta energiaa säästyisi.

Helsingin kaupunki on tehnyt linjauksia energiansäästämiseksi. Astetta alemmas –kampanjassa mukana oleva Helsingin kaupunki aikoo supistaa sisä -ja ulkoliikuntapaikoissa energian käyttöä, kerrotaan Helsingin kaupungin verkkosivuilla.

Vain osa uimahallien saunoista on käytössä kerrallaan. Itäkeskuksen uimahallin höyrysauna suljetaan toistaiseksi kokonaan.

–Tällä hetkellä on lähdetty siitä, että uimahalleissa ei lasketa uimaveden eikä ilman lämpötilaa. Niillä olisi liian suuri vaikutus asiakkaan käyttökokemukseen, sanoo Helsingin kaupungin liikuntapaikkapäällikkö Petteri Huurre.

Helsingin kaupungin ulkoliikuntapaikkojen osalta tekonurmikenttien lämmitystä vähennetään siten, että lämmitys katkaistaan, mikäli pakkasta on yli viiden asteen.

Tekojääkenttien jäädytys aloitetaan vuorokauden keskimääräisen lämpötilan olessa alle kahden asteen. Aiempina vuosina jäädytys aloitettiin. keskilämpötila alitti viisi astetta.

–Tekojäät kuluttavat paljon energiaa etenkin, kun niiden jäädytys alkaa. Jäädyttämisen jälkeen tekojään kuntoon vaikuttaa sääolosuhteet ja pakkaslukemat. Jos pakkasta on, energiankulutus putoaa dramaattisesti, kertoo Huurre.

Yhtenä keinona on myös ulkona kulkevien liikuntareittien valojen himmentäminen kello 23–6 välisenä aikana.

Yksityiset liikuntaketjut mukana säästötoimissa

Kuntosaliketju Elixia on päättänyt rajoittaa saunojen aukioloa keskuksissa.

–Sähkökriisissä pohdimme samoja säästökeinoja kuin muutkin toimijat. Mistä voimme säästää siten, että se näkyy jäsenille mahdollisimman vähän, kertoo Elixian maajohtaja Jussi Raita.

Elixia tekee parhaillaan suunnitelmaa mahdollisten sähkökatkojen varalle.

Uudet keskukset ovat energiatehokkaampia kuin vanhat ja sähkön kulutuksen infrastruktuuri antaa enemmän mahdollisuuksia reagoida energiakriisin suhteen.