Liki 70-vuotias Helsingin Kellariteatteri sinnittelee pysyäkseen hengissä

Merkittävästi pienentynyt taloudellinen tuki Helsingin kaupungilta on ajanut perinteikkään ylioppilasteatterin ahtaalle.

Helsingin Kellariteatteri eli Klitsu on toiminut perustamisestaan asti kellaritiloissa Kruunuhaassa osoitteessa Liisankatu 27. Tukijärjestelmän uudistus nosti teatterin vuokrakustannuksia, mikä uhkaa nyt sen koko tulevaisuutta.

Liisankadun teatteritila oli ennen Kellariteatterille myönnetty nimikkotila. Helsingin kaupungin nuorisotoimi maksoi pääosan tilan vuokrakuluista.

Nimikkotiloista päätettiin luopua vuonna 2019. Perusteena oli, että järjestelmä suosi tilan saaneita järjestöjä muiden järjestöjen kustannuksella.

Kellariteatterin tapauksessa muutos johti siihen, että vuokrakuluista jäi uudistuksen jälkeen merkittävästi suurempi osa teatterin maksettavaksi. Kellariteatteri on hakenut lisärahoitusta kaupungilta, mutta rahaa ei ole myönnetty tarvetta vastaavia summia.

Vuonna 2019 määriteltiin, että kaikille toimijoille turvataan toimintaedellytykset muutoksen jälkeen. Kellariteatteri ei koe saaneensa tarpeeksi apua kaupungilta toimintansa turvaamiseksi.

– Tilanne menee vuosi vuodelta vaikeammaksi. Iso osa työstä menee tällä hetkellä selviämiseen. Se on kaikki pois itse teatterin tekemisestä, sanoo toinen Kellariteatterin puheenjohtajista Onerva Järvenpää.

Kellariteatteri on merkittävä yhteisö jäsenilleen ja ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä kunnianhimoista teatteria ilman taloudellista painetta. Sellaista toimintaa pitäisi meidän mielestämme tukea, toinen puheenjohtajista Onerva Järvenpää tiivistää.

Kellariteatteri ei ole jäänyt paikalleen hankalassa tilanteessa

Vaikka ratkaisua koko toiminnan kattamiseen ei ole vielä löytynyt, on teatteri pyrkinyt keksimään uusia tulovirtoja toimintansa turvaamiseksi.

– Nyt yritetään kasvattaa niitä puroja ja luoda enemmän kestäviä ratkaisuja meille pysyä tässä, sanoo toinen puheenjohtaja Elisa Mattila.

Teatteri on muun muassa vuokrannut tilojaan ulkopuolisille ja julkaissut alastonkalenteria. Kevään aikana teatteri on aloittamassa varainkeruukampanjan. Tulossa on myös uusi ikärajaton ja poikkitaiteellinen klubikonsepti Club Cellari.

 

Helsingin kellariteatteri eli Klitsu

  • Vuonna 1956 perustettu Kellariteatteri on yksi Helsingin kolmesta ylioppilasteatterista.
  • Tunnettuja aiempia klitsulaisia ovat muun muassa Tommi Korpela, Katja Krohn, Esko Salminen, Mari Perankoski, Matti Pellonpää ja Helena Ryti.
  • Kellariteatteri toimii vapaaehtoisvoimin ja päätökset teatterissa tehdään jäsenistön kesken.