“Et ole kelpo äidiksi” – seksityö “trendaa”, mutta alalla riittää haasteita

Asenteet vapaaehtoista seksityötä kohtaan ovat muuttuneet entistä myönteisemmiksi, mutta stigma on edelleen vahva. Aiheesta kertova Helsingin kaupunginmuseon näyttely on saanut paljon huomiota mediassa.

 

Suhtautuminen vapaaehtoiseen seksityöhön on muuttunut Helsingissä aiempaa myönteisemmäksi. Aihe on noussut mediassa trendiksi, koska se on ollut niin kauan pimennossa, uskoo seksityöntekijä Sofia Sarkava.

Hänen mielestään meneillään on seksuaalisen vapautumisen vallankumous. Ihmiset puhuvat enemmän nautinnosta ja tutkivat itseään.

–  Seksi kiinnostaa kaikkia jollain tasolla, joten jos joku tekee työtä asian ympärillä, se varmasti kiinnostaa, Sarkava naurahtaa.

Myös Helsingin kaupunginmuseon näyttely Horot – seksityöntekijöiden puheenvuoro käsittelee aihetta. Tuottajat Sauli Seppälä ja Iisa Aaltonen uskovat, että on kyse asenteiden tuuletuksesta ja feminismin kehityksestä. Asioita osataan ja halutaan tarkastella monista eri näkökulmista.

– 90-luvulla keskustelu oli enemmän sellaista kauhistelua. Nyt mediassa on ollut enemmän asianosaisia kertomassa omia näkökulmiaan, Aaltonen pohtii.

Museo mukana muutoksessa

Näyttely esittelee kaupunkia seksityön kautta. Seppälä ja Aaltonen kaipaavat aiheen ympärille monipuolisempaa keskustelua.

Alalla joudutaan kamppailemaan työtä hankaloittavaa lainsäädäntöä ja virheellisiä käsityksiä vastaan. Seksin myyntiä tai ostamista ei kuitenkaan määritellä rikokseksi Suomessa.

– Lääkärit tai sosiaaliviranomaiset ovat saattaneet kommentoida, että kun sulla on tämä sun ammatti, niin et ole kelpo äidiksi, Aaltonen kertoo.

Näyttelyn kävijämäärän arvioidaan yltävän maaliskuuhun mennessä neljäänkymmeneentuhanteen. Tuottajat ovat suosioon tyytyväisiä. Positiivista palautetta on tullut runsaasti etenkin seksityöntekijöiltä itseltään. Museon hyväksyntä aiheelle tuntuu monista tärkeältä.

–  Kymmenen vuotta sitten tätä tuskin olisi toteutettu, Seppälä tuumaa.

Pinnalla on erityisesti eroottisten kuvien ja videoiden julkaiseminen OnlyFans-palvelussa maksumuurin takana. Monet ryhtyivät sisällöntuottajiksi korona-aikana. Seppälä uskoo alustan osaltaan madaltaneen kynnystä tehdä seksityötä.

Sofia Sarkava on huomannut muutosta myös asiakaskunnassa. Alan “trendatessa” yhä nuoremmat aikuiset alkavat kiinnostua seksipalveluiden ostamisesta.