Nikotiinipussit lisänneet nuorten nikotiininkäyttöä – Terveellisyys pelkkä myytti

Nikotiinipusseja on myyty kaupoissa jo yli vuoden ajan. EHYT ry:n tutkimus kertoo, että nuorten suosituimpia päihteitä on nikotiinipussit ja sähkötupakka.

 

Ehkäisevän päihdetyön nuorten osaston päällikkö Ilpo Jokinen kertoo, että EHYT ry:n tutkimus osoittaa nuorten kasvaneen kiinnostuksen nikotiinipusseihin ja sähkötupakkaan. Tutkimuksessa nämä kaksi päihdettä olivat kärkipäässä, kun nuorilta kysyttiin mitä päihteitä he käyttävät.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päätti alkuvuodesta 2023, että nikotiinipusseja ei enää lasketa lääkeaineeksi, ellei niitä ole siihen erikseen suunniteltu. Tämä vapautti tuotteet yleiseen myyntiin viime vuonna.

Vaikka nikotiinituotteita markkinoidaankin parempina vaihtoehtoina kuin nuuskaa, ei asia ole Jokisen mukaan niin yksiselitteinen.

–  Se riippuu mitä niissä on. Molemmat keskimäärin ovat tupakkatuotteita, vaikka nikotiinipusseja markkinoidaan tupakattomana. Todennäköisesti kuitenkin niiden nikotiini on uutettu tupakkakasvista.

Jokisen mielestä nikotiinipussien terveellisyys on alan markkinoijien kehittämä myyntikikka.

– Sama temppu tehtiin tupakan kanssa, että ensin tuotiin filtterit tupakoihin, niin, että ne olisivat parempia. Sitten tulivat mentolisavukkeet ja sen jälkeen vielä kevytsavukkeet.

Ongelma ala-asteelta asti

Jokinen on huomannut ilmiön, että nikotiinituotteet ovat pitkän tauon jälkeen palanneet jopa ala-asteille asti.

– Se johtuu siitä, että on tullut tällaisia trendikkäitä käyttötapoja kuten vapet ja nikotiinipussit.

Vape on sähkötupakka, jonka kautta hengitetään nikotiinipitoista höyryä. Vapet ovat nikotiinipussien ohella lisäksi myös erimakuisia, mikä tekee niistä suosittuja nuorten keskuudessa.

Tuotteilla on kaupoissa 18-vuoden ikäraja. Jokinen ei usko siihen, että kauppojen puolelta tuotteita päätyisi alaikäisten käsiin.

–  Kauppojen vastuullisuus näissä asioissa on lisääntynyt vuosien aikana.

Hän näkee tilanteessa paljon samaa, kuin aiemmin nuuskan kanssa: eli tuotteita välitetään alaikäisille ja kauppaaja ansaitsee sillä tavalla rahaa.  Riippuvuutta aiheuttavien tuotteiden ympärille kertyy hänen mukaansa aina rikollisuutta.