Sähköautot yleistyvät alle 30-vuotiailla

Sähköautojen hintojen laskiessa, myös pienituloisilla on enemmän mahdollisuuksia käyttää sähköautoa liikkumiseen.

Sähköautot ovat yleistyneet Suomessa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla viime vuosina oletettua nopeammin. Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan Suomessa liikenteessä on 37 000 sähköautoa ja 96 000 hybridiautoa.

Autoalan Keskusliiton mukaan vuonna 2022 yksityishenkilöiden rekisteröimistä ladattavista autoista noin 5% oli alle 30-vuotiaiden rekisteröimiä.

Vaikka sähköautot ovatkin polttomoottorilla varustettuja kalliimpia, voi sellaisen ostaminen silti olla taloudellisesti kannattava ratkaisu myös pienituloiselle.

Helsinkiläinen Saana Simelius, 22 ajaa sähköautoa, opiskelee ja käy töissä. Hän osti kumppanin kanssa sähköauton käytettynä. Malli oli kolme vuotta vanha, ja auto vain vähän ajettu. Helpommin hallittaviat käyttökustannukset olivat hänelle tärkeä syy kalliimman auton ostamiseen, erityisesti opiskelijan budjetilla.

­­­­­­­– Meillä menee kaupunkiajoon kuukaudessa noin 20-30 euroa, Simelius kertoo.

Autolla tehdään joskus myös pidempiä matkoja Tampereelle. Sähköt reissuun maksaa noin kymmenen euroa yhteen suuntaan, mutta niissä tukevat vanhemmat.

Myös latauspisteitä täytyy miettiä autoa ostaessa. Kun Simelius ja hänen kumppaninsa ostivat auton, ei heidän taloyhtiöllä ollut vielä latauspisteitä. Yliopistolta ja salilta löytyi kuitenkin lataustolpat ja lähellä oli myös Helenin julkinen latauspiste. Nykyään myös heidän taloyhtiöönsä on tullut latausmahdollisuus.

Latauspisteet yleistyvät jatkuvasti ja sellaiset löytää myös Helsingin opiskelija-asuntosäätiö HOAS:in Arabiarannan-Toukolan ja Viikin taloyhtiöistä. Arabia-Toukolaan tolpat tulivat vuonna 2017 ja Viikkiin 2020.

Sähköautojen latauspisteitä on löytynyt Otaniemestä jo vuodesta 2013 lähtien.