Syömishäiriö ei ole vain naisten sairaus

Syömishäiriöt ovat naisilla yleisimpiä kuin miehillä, mutta ahmintahäiriön kohdalla sairastuneista joka kolmas on mies.

Miesten syömishäiriöiden tunnistaminen on vaikeaa, vaikka asiasta puhutaan enemmän kuin parikymmentä vuotta sitten. Miesten ja poikien osuus kaikista syömishäiriöistä on noin 10-20 prosenttia.

Syömishäiriöliiton asiantuntijan Katri Mikkilän mukaan määrä voi olla suurempi, koska suurin osa syömishäiriöistä jää tunnistamatta ja diagnosoimatta.

Tutkimusten mukaan miehillä muun muassa homoseksuaalisuus lisää riskiä sairastua syömishäiriöön. Mikkilä arvelee, että seksuaalivähemmistöön kuuluminen mutkistaa suhdetta omaan kehoon ja lisää ulkonäköpaineita. Kuitenkin syömishäiriöihin sairastuneista miehistä 80 prosenttia on heteroja.

Yleinen myytti on, että vain nuoret hoikat naiset voivat sairastaa syömishäiriötä.

– Kuitenkin valtaosa syömishäiriötä sairastavista on ylipainoisia tai normaalipainoisia, kertoo Mikkilä.

Vaikka miesten syömishäiriöt eivät ole yleisiä, se ei tarkoita, että niitä ei olisi.

Usein miesten syömishäiriöt eivät tule ilmi. Häiriöitä on vaikea tunnistaa, koska niihin ei välttämättä liity vastaavaa laihduttamista ja hoikkuuden tavoittelua kuin perinteisesti ajatellaan.

Miehillä syömishäiriöt ilmenevät tutkimusten mukaan naisia useammin liiallisena urheiluna ja lihasten tavoitteluna, Mikkilä kertoo.

Syömishäiriöliitto on käynnistänyt tällä viikolla sosiaalisessa mediassa #kukatahansa –kampanjan. Sen tarkoitus on lisätä tietoa syömishäiriöistä ja nostaa esiin, että syömishäiriöitä voi sairastaa kuka tahansa riippumatta iästä, sukupuolesta tai koosta.