Sähkönkulutuksessa on merkittäviä eroja erilaisten tapahtumien välillä

Helsingin kaupungin järjestämien isojen yleisötapahtumien taloutta sähkön hinnan nousu ei vielä kaada. Sen sijaan Olympiastadionia se huolestuttaa.

Helsingin kaupungin suuria yleisötapahtumia kuten Helsingin juhlaviikkoja, Tuomaanmarkkinoita ja Lux Helsinkiä toteuttaa Helsingin tapahtumasäätiö.

Tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikulan mukaan sähkön hinnan nousulla ei todennäköisesti tule olemaan kovin suuria vaikutuksia tapahtumasäätiön järjestämiin tapahtumiin.

– Järjestämiemme tapahtumien sähkön kulutus on aika vaatimatonta, Nikula sanoo.

Luxin ensi vuoden sähkönkulutuksesta tehtiin juuri alustava arvio. Teosten sähkönkulutuksesta ei ole vielä tarkkoja lukuja, mutta arvion mukaan Luxin energiankulutusta voi verrata siihen, että valaistaan vastaavan aikaa viidestä kymmeneen kilometriä moottoritietä, Nikula sanoo.

Sähköjen rakentaminen voi olla kaksi kertaa kalliimpaa kuin itse kulutus

Tuomaan markkinoilla merkittävä kuluerä on sähköjen vetäminen torille.

– Tyhjällä Senaatintorilla löytyy kahdelta nurkalta sähkönousu, sitten pitää ehkä tuoda vielä generaattori. Kuparikaapeli pitää vetää jokaiseen mökkiin, langatonta sähköä kun emme ole vielä keksineet, Nikula sanoo.

Monessa tapahtumassa sähkö on pienempi kulu kuin jätehuoltokustannukset ja jätteiden käsittelymaksut. Tuomaan markkinoilla mökkien lämmitys on kuluerä, jonka tapahtumasäätiö arvioi kasvavan.

Ledivalot ovat Nikulan mukaan pienentäneet tapahtumien sähkönkulutusta viimeisten viidentoista vuoden aikana.

– Tuomaanmarkkinoiden aluevalaisu syö sähköä saman verran kuin mikroaaltouuni samassa ajassa.

Helsingin Olympiastadion on Suomen suurimpia tapahtuma-areenoita

Stadionin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Ilkka Rautakiven mukaan sähkön hinnan nousu on Stadionille haaste.

– Sähköön kuluu karkeasti noin 500 000 euroa vuodessa. Siihen viisinkertainen tai nelinkertainen hinnan nousu, niin se on iso ja merkittävä asia.

Sähköä kuluu tapahtumien lisäksi Stadionin ylläpitokustannuksiin.

– Tämän kokoisessa talossa määrät ovat valtavia. Meillä on täällä esimerkiksi 3000 ovea, joista yli 300 sähköisiä. Jos joku ihmettelee, että mitä nyt jonkun oven sähkö, mutta kun niitä on kolme sataa niin se kertautuu, Rautakivi sanoo.

Rautakivi sanoo Stadionin käyvän keskusteluja eri tahojen, erityisesti sähköyhtiö Helenin kanssa. Vielä ei ole varmaa, miten kustannusten nousu näkyy asiakkaille.

Energian säästöä on Rautakiven mukaan pohdittava monesta näkökulmasta. On helppo sanoa, että säästetään energiaa ottamalla ilmastointi yöksi pois, mutta sillä saatetaan aiheuttaa sisäilmaongelma ja tuhota koko rakennus kolmessa tai neljässä vuodessa.

– Vaikka täällä ei olisi yhtään ihmistä laitteita on pakko pitää päällä, jotta tämä rakennus säilyy kunnossa, Rautakivi sanoo.

Kaupungin järjestämien isojen yleisötapahtumien lisäksi Helsingissä järjestetään vuosittain tuhansia pienempiä tapahtumia.