Länsisataman tunnelihankkeen reitti jakaa puolueita – uusi kaupunginvaltuusto ratkaisee koko hankkeen kohtalon

Länsisataman satamatunneli, sekä sen reitti, ovat keskustelunaihe Helsingin kaupunginvaltuustossa. Vaikka päätöksen tunnelin rakentamisesta tekee seuraava kaupunginvaltuusto, alustava reitti on päätetty.

Helsingille äänestetään keväällä uusi kaupunginvaltuusto, joka päättää mahdollisesti jo syksyllä, rakennetaanko Helsingin Länsisatamaan tunnelia.
Kokoomuksen valtuustoryhmä kannattaa tunnelin rakentamista.

Tunneli edesauttaisi Helsingin satamien kehittämistä, ja siirtäisi raskaan liikenteen pois lähikaduilta. Toinen suuri puolue, SDP, on asian suhteen jakautunut.

Kritiikkiä on herättänyt tunnelin lännenpuoleinen suuaukko, joka sijoittuisi osittain Lapinlahden puistoon. Vihreät ja Vasemmistoliitto ajavat suuaukon sijoittamista kauemmaksi Länsiväylälle. Puolueet eivät hyväksy puistoaluetta tuhoavaa linjausta.

Rakentamisen haitat pyritään minimoimaan

Suunnitellun tunnelin reitti jakaa nykyisen kaupunginvaltuuston puolueiden mielipiteitä.

Tunnelin linjaukseksi on ollut monia vaihtoehtoja. Valittu vaihtoehto, eli A-vaihtoehto, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan arkkitehdin Otso Huhtalan mukaan vaihtoehdoista toimivin.

– Muut linjaukset eivät pysty kunnolla toteuttamaan kaupungin tarpeita, Huhtala kertoo.

Valitsematta jäänyt vaihtoehto D, jota Vihreät ja Vasemmistoliitto kannattivat, olisi ollut vaikea toteuttaa reitin alla sijainneiden öljysäiliöiden vuoksi. Vaihtoehto olisi ollut myös kalliimpi.

Lapinlahden puistossa elää erittäin uhanalaisia kirvelilattakoita, joiden elinalueelle tunneli osittain rakentuisi.

Puiston viihtyvyys ja eliökanta on tunnelin suunnittelussa otettu huomioon. Huhtalan mukaan tunnelin suuaukkoa on pienennetty alkuperäisestä suunnitelmasta, ja rakentamisessa pyritään minimoimaan ympäristölle aiheutuvat haitat.

– Alueelle istutetaan uusia mukulakirvelikasvustoja kompensoimaan hävitettyjen alueiden menetyksiä, Huhtala kertoo.

Jos tunneli päätetään rakentaa, rakennustyöt alkavat aikaisintaan vuonna 2027. Arvioiduksi hinnaksi projektille tulisi noin 300 miljoonaa euroa.