Salpausselän kisoja halutaan järjestää vielä seuraavatkin sata vuotta

Salpausselän kisoja halutaan järjestää vielä seuraavatkin sata vuotta.

Lahdessa vuosittain järjestettävät talviurheilukisat viettää tänä vuonna 100-vuotissyntymäpäiviään. Kisan järjestäjät panostavat vastuullisuuteen yhdessä Lahden kaupungin kanssa.

Lahden kaupunki on tehnyt VR:n kanssa sopimuksen, jossa kisojen ajan junaliikennettä Lahden reiteillä lisätään. Näin kisavieraita voidaan rohkaista välttämään yksityisautoilua ja siten pienentämään koko kisojen hiilijalanjälkeä.

Ostettu kisalippu toimii myös Lahden seudun liikenteen bussilippuna, joten Lahden sisäinen liikkuminen sujuu ympäristöystävällisesti sähköbusseilla.

Tänä vuonna Salpausselän kisojen järjestäjät myös laskevat ensimmäisen kerran kisoista syntyneen hiilijalanjäljen. Tulevina vuosina lukuja voidaan verrata ja niistä tarkastella, mistä ympäristökuluista voidaan karsia enemmän.

Suomen suurimpaan talviurheilutapahtumaan tulee kansainvälisiäkin vieraita

Kansainvälisille vieraille ja medialle halutaan mainostaa maailmalla harvinaista panttipullojärjestelmää ja juotavaa vesijohtovettä. Hiihtokisat jakavat urheilijoille uusiokäytettävät juomapullot yhdessä Lahti Aquan kanssa.

–Vastuullisuudessahan viestintä on tärkeässä roolissa, toteaa Salpausselän kisojen vastuullisuusvastaava Jaana Helminen.

Lahti on sijaintinsa ansiosta yksi niistä harvoista paikoista maailmalla, jossa talviurheilutapahtumia on mahdollista järjestää vielä pitkällä tulevaisuudessakin – jos nyt kaikkialla tehdään riittävästi tarvittavia toimia ilmastokriisin hillitsemiseksi. Sadan vuoden menestystä Helminen ei kuitenkaan pysty lupaamaan.

Helmisen mielestä Lahden on tärkeää toimia myös esimerkkinä muille. Suunnan näyttäminen on tärkeää etenkin, koska Lahti oli Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021.

Sadannen kisavuoden kunniaksi Lahtiskigames-verkkosivuilla julkaistaan sata eri vastuullisuustekoa kisojen alkuun mennessä.

Salpausselän kisoja vietetään 24.–26.3. Lahden urheilukeskuksella.

 

 

 

Kisajärjestelyt on tehty kaikille sopiviksi

Vastuullisuus on ”Salppurin” kisojen vastuullisuusvastaava Jaana Helmiselle paljon muutakin kuin ympäristövastuullisuutta. Yhteenkuuluvuuden tunne on urheilutapahtumissa toistuva teema. Siksi myös Salpausselän kisat haluaa toivottaa jokaisen kisavieraan tervetulleeksi omana itsenään.

Suomen Mielenterveysseura eli Mieli ry tekee yhteistyötä Lahtiskigamesin kanssa. Lahden seudun kriisikeskus on fyysisesti paikalla kisa-alueella ja tarjolla on henkistä tukea jokaiselle, joka kokee tarvitsevansa juttuseuraa tai apua. Kaikkeen häirintään puututaan pienellä kynnyksellä, jotta kisoista saataisiin turvallinen kokemus kaikille.

Kisa-alueella ja katsomoissa on myös esteettömiä reittejä.