Seksuaalikasvatus on tärkeä osa nuorten kasvua, kehitystä ja turvallisuutta. Näin kertoo nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntija Outi Danielsson Väestöliitolta.
– Puutteellinen seksuaalikasvatus lisää riskiä joutua hyväksikäytetyksi, tai osaksi seksuaalista kokemusta liian aikaisin, Danielsson sanoo.
Väestöliiton mukaan seksuaalikasvatuksella tarkoitetaan seksuaaliterveyteen liittyvän tiedon, palvelujen ja opetuksen tarjoamista.
Seksuaalikasvatuksesta puhutaan useampien puolueiden vaaliohjelmissa. Perussuomalaisten tammikuussa julkaisemassa kunta- ja aluevaaliohjelmassa esitetty väite ”pervoilusta” koulussa on herättänyt keskustelua julkisuudessa. Ohjelmassa todetaan myös, että kasvatuksessa on vältettävä tarpeetonta ideologista tuputusta.
Muut puolueet eivät ole ottaneet asiaan yhtä vahvasti kantaa vaaliohjelmissaan.
Vasemmistoliiton vaaliohjelmassa korostetaan, että seksuaalikasvatusta tulisi monipuolistaa. Ehkäisytietouden lisäksi tulisi painottaa suostumuksen, itsemääräämisoikeuden ja nautinnon merkitystä.
Kokoomuksen ohjelmassa ei suoraan mainita seksuaalikasvatusta. Vihreät puolestaan haluaa kaupungin tarjoavan varhaiskasvatuksen ja koulutuksen työntekijöille säännöllistä koulutusta sukupuolitietoisesta kasvatuksesta.
Nuoren kehityksen tukemisessa koulu on keskeisessä roolissa
Seksuaalikasvatus on osa koulujen opetussuunnitelmaa. Koulut suunnittelevat opetussuunnitelmansa kuntakohtaisen ohjelman perusteella, joka puolestaan on laadittu Opetushallituksen määrittämien perusteiden pohjalta.
– Aikaisemmin seksuaalikasvatus on keskittynyt pelotteluun, jossa on puhuttu seksin vaaroista. Nyt seksuaalikasvatus sisältää myös kehon kuuntelua ja hyvän tekemistä keholle, Danielsson sanoo.
Koulut ovat keskeisiä paikkoja seksuaalisen kehityksen tukemisessa. Kodin ja koulun yhteistyöllä voidaan edesauttaa sitä, että nuoret saavat oikeaan aikaan tarvittavaa tietoa ja tukea.
Näin seksuaalikasvatusta toteutetaan kouluissa
- Päiväkodissa puhutaan lapsen kehotunnekasvatuksesta. Se sisältää opetusta muun muassa kehosta ja kehityksestä, tunteista, normeista ja tavoista ja oikeuksista.
- Peruskoulussa seksuaalikasvatus on osa terveystiedon opetusta, ja sisältää opetusta muun muassa murrosiän muutoksista, lisääntymisestä, ehkäisystä, ihmissuhteista ja seksuaalioikeuksista.
- Lukiossa seksuaalikasvatus sisältyy myös terveystiedon opetukseen, ja on hyvin samanlaista, kuin peruskoulussa.
- Seksuaalikasvatus toteutetaan kaikilla oppiasteilla ikätasoisesti.
Lähteet Väestöliitto, THL, oph.fi