Suomen club kidit, klubien kuninkaalliset

Suomessa termi club kid ei ole kovinkaan tunnettu, eikä ihme: club kidejä on täällä hyvin pienimuotoinen joukko. Mistä oikeastaan on edes kysymys?

House of Disappointments eli helsinkiläiset Joona Huotari, 32, Simo Landin, 30, ja Jesse Virtanen, 27, ovat yksi harvoista suomalaisista club kid -kokoonpanoista.

Club kid -kulttuurissa on kyse itseilmaisusta ja yhteiskuntanormien ravistelusta. House of Disappointments ei ole tarkoituksellisen poliittinen, mutta saa ihmiset ajattelemaan esimerkiksi sukupuolirooleja uudelta näkökannalta.

1980-90 -luvun sanotaan olevan club kid -kulttuurin kulta-aikaa. Erityisesti New Yorkissa ihmiset meikkasivat villisti, pukeutuivat näyttävästi ja usein paljastavasti, ja menivät klubeille näyttäytymään, juhlimaan ja herättämään huomiota. Kulttuuri elää ja hengittää edelleen, mutta Suomessa edustus on vähäistä – tunnetuin kokoonpano on Uuden Musiikin Kilpailuunkin osaa ottanut Club la Persé.

House of Disappointments herättää paljon huomiota ollessaan liikkeellä.

”Käytämme yleensä klubille kulkemiseen julkisia kulkuvälineitä, ja kyllähän me siellä erotumme aika vahvasti! Kanssamatkustajat joko fanittavat, ihmettelevät tai kauhistelevat. Saamme voimaa siitä, jos joku kritisoi.”

Kolmikko kertoo kaikkien heistä pitäneen aina teemajuhlista ja laittautumisesta. Harmillista oli se, että tilaisuuksia överiin juhlapukeutumiseen oli harvoin.

Pari vuotta sitten he miettivät, miksi siihen tarvitsee aina erillisen tilaisuuden – ja totesivat, että ei tarvitse. Pian tämän jälkeen he perustivat @houseofdisappointments -Instagram-tilin.

Tapasin kolmikon DTM-yökerhon Vogue Ball -tapahtumassa syyskuussa. Sinne he olivat esiintymistään varten kehittäneet yhdistelmäasun.

Vogue Ball on moniosainen tanssin ja queer-kulttuurin juhla, joita järjestetään yleensä homoklubeilla.

”Me osallistuimme Bizarre-kategoriaan, jossa kaikki näyttävät aina tosi övereiltä. Tapahtuman teema pukeutumisen suhteen oli merenalainen maailma, joten päätimme keksiä uuden kalalajin.”

Kolmesta asusta koostui siis yhdessä kokonainen kala. Asuun kulutettiin monta työtuntia: suomut on valmistettu huovasta, jotka koristeltiin yksi kerrallaan. Meikkaamiseen ja muuhun laittautumiseen varataan mielellään noin viisi tuntia aikaa – mutta se kuluu nopeasti ja mukavasti viinilasi kädessä.

”Laittautuminen on samalla etkoilua. Kutsumme yleensä kavereita kylään, ja sitten meikkaamme yhdessä samalla kun valmistaudumme ulos lähtöön. Se on tosi hauskaa!”

Kolmikko näkyy Helsingin yöelämässä House of Disappointmentsina melkein joka viikonloppu, ja valmistelevat joka kerta uuden ulkoasun itselleen.