Trumpin aikeet Tiktokin kieltämisestä uhkaavat myös suomalaisia tekijöitä

Suomen TikTokissa eletään epävarmoja aikoja vuoden loppuun asti. Sovellus aiotaan kieltää Yhdysvalloissa marraskuun puolivälissä, ellei sopua kaupoista saada aikaan.

Suomalaisen TikTokin tekijät pelkäävät sovelluksen suosion lopahtamista. Elokuun alussa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi kieltävänsä kiinalaissovelluksen. Yhdysvaltain hallinto pitää sovellusta uhkana maan kansalliselle turvallisuudelle.

TikTok on maailmanlaajuiseen suosioon noussut mobiilisovellus, jossa käyttäjät jakavat lyhyitä videoita. Sitä on ladattu maailmalla yli kaksi miljardia kertaa.

Suosituimmat tekijät ja trendit Yhdysvalloista

Helsinkiläinen tiktokkaaja Netta Oikkonen on huolissaan TikTokin tulevaisuudesta. Oikkosen viidessä vuodessa rakentama ura ja koko TikTok-yhteisö on vaarassa pyyhkiytyä pois. Oikkosen mukaan suosituimmat käyttäjät ja suurimmat trendit ovat lähtöisin juuri Yhdysvalloista.

– Me käyttäjät emme usko, että sovellus oikeasti kielletään, mutta mahdollisuus on aina olemassa, hän sanoo.

Pelkästään vuoden 2020 tammi-maaliskuun välisenä aikana TikTokin latauskertoja oli yli 300 miljoonaa, mikä kertoo sovelluksen kasvavasta suosiosta. Tämä oletetusti kiinnostaa myös yrityksiä.

Oikkonen itse on kerännyt seuraajia viiden vuoden aikana jo 68 000, joten rakkaasta harrastuksesta on tullut hänelle eräänlainen työ.  Jos kielto astuisi voimaan, se vaikuttaisi myös hänen tuloihinsa. Oikkosen sisältö on suurelta osin tanssivideoita. Hänen tililtään löytyy kuitenkin myös tyyliin liittyvää sisältöä.

TikTokin sisällöt monipuolisempia

Oikkosen mukaan TikTokin sisältö on edeltäjäänsä Musical.lya monipuolisempaa. Oikkosella itsellään on ollut käyttäjä kummassakin sovelluksessa. Hän kertoo, kuinka Musical.lyssa sisällöt keskittyivät lähinnä huulisynkkaukseen, kun taas TikTokissa sisällöt voivat olla muun muassa komediaa, tanssia tai tarinankerrontaa.

Kiinalainen teknologiayritys ByteDance osti TikTokia edeltäneen Musical.lyn vuonna 2017. Vuoden 2018 elokuussa palvelut yhdistyivät.

Tiktokkaaja Netta Oikkonen on tekemässä aluevaltausta YouTubeen. Oman kanavan perustaminen on suunnitelmissa lähiviikkoina.

TikTokin kaksi kilpailevaa tulevaisuutta

Markkinointitoimisto Dagmar Oy:n sisältöpäällikkö Samuel Tastula esittää Suomi TikTokille kaksi kilpailevaa tulevaisuutta. Jos sovellus todella kiellettäisiin Yhdysvalloissa, vaikuttajat ja sovelluksen käyttäjät alkaisivat mahdollisesti etsimään korvaavia alustoja sisällöilleen. Myös mainostajien täytyisi reagoida tilanteeseen nopeasti ja kohdistaa markkinointinsa kannattavimpiin kanaviin.

– Hyvä esimerkki uudenlaisesta alustasta on Instagramin uusi kela-ominaisuus, joka on hyvin TikTokin kaltainen, Tastula sanoo.

Instagram-keloilla tarkoitetaan lyhyitä enintään 15 sekunnin pituisia videoklippejä.

Tastulan mukaan toisessa mahdollisessa skenaariossa yhdysvaltalaisten käyttäjien jättämä aukko täyttyisi suomalaisten ja Yhdysvaltain ulkopuolisten käyttäjien sisällöillä. TikTokin tulevaisuus riippuisi paljon siitä, kuinka nopeasti muutoksiin pystyttäisiin sovelluksen sisällä reagoimaan.

Sovelluksen johtavinana ostajaehdokkaina Oracle ja Walmart

TikTok-piireissä on käynnissä vajaan 44 päivän lähtölaskenta. Trumpin tavoitteena on löytää sovelluksen ostajaksi luotettava amerikkalaisyhtiö ennen marraskuun puoliväliä.

Tällä hetkellä Tiktokin omistaja Bytedance neuvottelee yhdysvaltalaisten toimintojen myymisestä Oraclelle ja Walmartille.  Nämä yritykset muodostaisivat yrityksen TikTok Global. Presidentti Trump on hyväksynyt suunnitelman.

Vaikka sopua ei määräaikaan mennessä saataisi aikaiseksi, on TikTok sovelluksena Tastulan mukaan saanut kuluttajien huomion. TikTok on kuluttajille ensimmäisiä esimerkkejä todella nopeatempoisesta somesisällöstä, jossa klipit kestävät vain muutamia sekunteja.