Sosiaalinen media on ottanut ison roolin alue- ja kuntavaalien alla. Seinäjoen ammattikorkeakoulun koulutuspäällikkö Elisa Kannasto on osana Tampereen yliopistossa tehtävää vaaliviestinnän muutokseen liittyvää tutkimusprojektia. Hänen mukaan puolueet ovat hakeneet riveihinsä vaikuttajia, joilla on paljon näkyvyyttä somessa.
Yhtenä esimerkkinä perussuomalaisten riveissä oleva Chico Muya. Esimerkiksi Sebastian Tynkkynen (ps.) on iloinnut hyvinkin näkyvästi siitä, että he saivat riveihinsä somevaikuttajan, jolla on yli 80 000 seuraajaa.
Muita vaaleissa ehdolla olevia somevaikuttajia ovat mm. Ville Mäkipelto (vihr.), Andreas Hinttaniemi (sd.) ja Natalia Kallio (vas.).
Tampereen yliopistossa tehtävän tutkimuksen mukaan poliitikot, jotka keskittyvät somessa nostamaan politiikan teemoja esiin saavat paljon sitoutunutta yleisöä ja näyttökertoja julkaisuilleen.
– Somessa ei pidä pelätä myöskään puhua ihan oikeastikin politiikkaa. Siitäkin on nyt näyttöä, että politiikan teematkin toimivat, eikä välttämättä tarvitse tehdä tanssivideoita.
Kannaston mukaan poliitikkojen kommenttikentissä on konkreettisia kysymyksiä aiheista.
– Ihmiset hakevat somesta tietoa eivätkä vain kommentoi, että hei kiva kuva. Poliitikkojen pitää myös olla valmiita käymään keskustelua siellä.