Äänestyspaikkojen esteettömyysongelmat voivat estää pääsyn äänestämään

Pahimmillaan äänestyspaikkojen esteettömyyspuutteet, kuten painavat ovet, epäselvä opastus tai istumapaikkojen puute voivat estää äänestämisen.

Invalidiliiton verkkokyselyn mukaan äänestyspaikkojen esteettömyysongelmat voivat estää ihmisiä äänestämästä, vaikka äänestäminen on perustuslaillinen oikeus. Kyselyä on järjestetty vuodesta 2019.

Invalidiliiton esteettömyysasiantuntija Johanna Hätösen mukaan yksi merkittävä este on tiedon puute. Jos liikuntarajoitteinen äänestäjä ei saa ennakkoon tietoa äänestyspaikan esteettömyydestä, riski kotiin jäämiselle on suuri.

– Äänestyspaikkojen esteettömyydestä on saatavilla ennakkotietoa todella heikosti. Tärkeää tietoa olisi esimerkiksi, onko sisäänkäynti esteetön.

Tiedon avulla äänestäjän olisi esimerkiksi helpompaa valita itselleen sopivin paikka ennakkoäänestämiselle.

 Liikuntarajoitteisten kannalta äänestyspaikkojen yleisimpiä ongelmia ovat esimerkiksi painavat ovet, korkeat kynnykset, portaat sekä epäselvästi opastetut reitit.

– Osa vastaajista on kokenut äänestämään pääsemisen hankalaksi, Hätönen kertoo.

Joillain äänestyspaikoilla vuoroaan odottaville ei ole ollut riittävästi istumapaikkoja.

– Pitkien jonojen takia osa on saattanut poistua, jos istumapaikkoja ei ole ollut tarpeeksi, Hätönen sanoo.

Useimmissa kunnissa äänestetään huhtikuussa sekä kunta- että aluevaaleissa. Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 2.–8.4., ja ulkomailla 2.–5.4. Ennakkoäänet saa jättää missä tahansa äänestyspaikassa.

Vaalipäivä on 13.4. Vaalipäivän äänet on annettava omassa äänestyspaikassa. Silloin äänestyspaikan esteettömyyden tärkeys korostuu.

  • Invalidiliiton äänestyspaikkojen esteettömyyden tarkistuslista: https://www.invalidiliitto.fi/aanestyspaikkojen-esteettomyyden-tarkistuslista