Kokoomus on pysynyt kevään eduskuntavaalien kannatusmittauksien johdossa, mutta toisesta sijasta käydään tiukkaa kamppailua sosialidemokraattien ja perussuomalaisten välillä.
SDP:n tuoreen eduskuntavaaliohjelman retoriikka on ottanut harppauksen vasemmalle. Tämä on korostanut puolueen asemaa vastavoimana kokoomusvetoiselle porvarihallitukselle.
Sosialidemokraattien asema suurena puolueena on saanut vasemmiston äänestäjät pohtimaan, pitäisikö ääni antaa taktisesti SDP:lle. Keskustelua on käyty esimerkiksi Twitterissä ja anonyymin Jodelin politiikkakanavalla. Jos sosialidemokraatit voittaisivat vaalit, kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostamaa porvarihallitusta ei syntyisi.
Poliittisen valmistelun päällikkö Kaisa Vatanen SDP:stä muistuttaa, että taktisesta äänestämisestä on keskusteltu aikaisemmissakin vaaleissa, eikä se vaikuta puolueen kampanjaan.
– Meillä ei ole tästä käyty erityisemmin keskustelua, eikä se meitä sinänsä hetkauta.
Sosialidemokraattien puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin on aiemmin ilmoittanut, ettei puolue suostu samaan hallituskokoonpanoon perussuomalaisten kanssa. Sekä SDP:n että vasemmistoliiton voisi olla talouspolitiikan suhteen haastavaa mahtua samaan hallitukseen kokoomuksenkaan kanssa.
Kokoomus ja SDP jakavat yhteisen tavoitteen talouden kasvusta ja Suomen kehittymisestä. Keinoista täytyisi Kaisa Vatasen mukaan neuvotella.
– Iso kysymys on, panostetaanko kasvun edellytyksiin vai lähdetäänkö leikkaamaan.
Twitterissä ja Jodelissa käytyjen keskustelujen perusteella tärkein syy äänien keskittämiselle olisi nimenomaan oikeistohallituksen toimia vastaan äänestäminen. Omasta puolueuskollisuudesta ollaan valmiita joustamaan, jos sen koetaan edesauttavan omien arvojen toteutumista edes jollakin tasolla.
Vatanen kannustaa pohtimaan, mikä yhteiskunnassa kiinnostaa ja käyttämään äänioikeutta.
– Käytännössä ne, jotka paikalle vaivautuvat ovat niitä, jotka asioista päättävät.
Kannastaan epävarmaa äänestäjää hän rohkaisee äänestämään parhaaksi kokemallaan tavalla, päätyi ääni kenelle tahansa.